EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сигнал за източване на 6 млн. лв. от ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сигнал за източване на 6 млн. лв. от ДДС

mail14:42 | 30.03.2010прегледи 1454 коментарикоментари 0


Заместник градският прокурор Роман Василев е разпоредил проверка по сигнала за опита за източването на 6 млн. лв. ДДС, оповестен през миналата седмица от НАП, съобщават от приходната агенция. Съвместно с ГДБОП и агенцията за приходите ще бъдат разследвани участниците в схемата за извършени данъчни престъпления. Припомняме, че за укриване на данъци или незаконно ползване на данъчен кредит в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години и конфискация на цялото имущество.
Става дума за отлично позната в НАП и прокуратурата схема, при която едно лице купува недвижим имот – бизнес сграда, фиктивно увеличава стойността му и го препродава. Купувачът, от своя страна, получава право на данъчен кредит върху нереално завишената стойност на имота, а продавачът с фактури от фирми-фантоми намалява дължимия ДДС за внасяне. Данъчните инспектори са установили, че реалната цена на бизнес центъра е много над пазарните цени, след това са проверили доставките към единия от търговците и са открили множество фиктивни сделки, чиято единствена цел е била да се избегне плащането на ДДС.
Сградата с площ от близо 12 000 квадратни метра се намира извън столицата, но ДДС е поискан в софийската НАП с надеждата да се затрудни физическа проверка на място.
В момента се извършват ревизии на всички фирми, участвали в схемата за източване на ДДС и на техните доставчици. До края на седмицата сигнал за извършено данъчно престъпление ще бъде изпратен в прокуратурата, казват още от НАП.
От НАП припомнят, че средногодишно при подобни ревизии се откриват и предотвратяват опити за злоупотреби и източване на ДДС за близо един милиард и 500 млн. лв.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101