EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сертифицирането на газовата връзка с Гърция се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сертифицирането на газовата връзка с Гърция се забавя

mail18:20 | 14.12.2021прегледи 492 коментарикоментари 0


Ако проектната компания "Ай Си Джи Би", която изгражда интерконектора Гърция-България, не подаде документи в КЕВР до края на декември за сертифициране като оператор на този газопровод, ще означава, че проектът със сигурност ще закъснее.

Причината за това е, че сертифицирането трябва да се извърши в срок не по-късно от 6 месеца преди влизане в търговска експлоатация на интерконектора. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на експертната онлайн дискусия "Природен газ - перспективи за България". Той уточни, че след известни отлагания последният срок, в който интерконекторът трябва да бъде завършен до 31 декември, е съпътстван от срок 30 юни за влизане в действие на газопровода.

"Към момента такива документи не са предоставени", изтъкна Иванов. По думите му, ако срокът бъде пропуснат, това е ясен сигнал, че ще има намерение и този последен срок да не бъде спазен и да бъде отложено въвеждането в експлоатация на интерконектора.
Иванов припомни, че КЕВР вече издаде лицензия на "Ай Си Джи Би" като оператор за пренос на природен газ през интерконектора Комотини - Стара Загора, което е първата стъпка. Втората трябва да е сертифицирането на оператора на интерконектора.

В петък вече бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков отговори в рамките на парламентарния контрол на въпрос именно за изпълнението на строителството на интерконектора. По думите му през последните месеци нивото на работа на изпълнителя на строителството е критично незадоволително и с този темп строителят няма да завърши проекта в срок до 31 декември 2021 г., което има вероятност да се отрази и на крайния срок за въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.

Съгласно информацията от проектната компания "Ай Си Би Джи" строителството е в напреднала фаза, като се твърди степен на завършеност 70 процента. В същото време обаче остават за изпълнение множество дейности и доставки, които биха отнели значително време за изпълнение, каза Живков в петък. Той добави, че поради забавяне на изпълнението на строителството на интерконектора Гърция-България, българската страна настоява от 1 януари 2022 г. да се начисляват и налагат на строителя неустойки, както предвижда договорът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045