EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сероочистваща инсталация и в ТЕЦ "Република"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сероочистваща инсталация и в ТЕЦ "Република"

mail14:15 | 12.06.2013прегледи 764 коментарикоментари 0


Новоизградената сероочистваща инсталация на ТЕЦ "Република" в Перник ще влезе в редовна експлоатация в края на юни, съобщи на БТА Стойчо Василев - изпълнителен директор на местната "Топлофикация". Съоръжението ще чисти 83% от излизащите от котлите серни окиси, при заложено изискване от Европейския съюз за 75%. Преизпълнението на европейските норми поставя пернишката централа на едно от водещите места сред ТЕЦ-овете със сероочистващи инсталации у нас, според експерти.

Инсталацията е изградена по българска технология, като е заимстван опита на централите в Сливен, Гълъбово, Димитровград и Бобов дол. Елиминирани са установени при тях недостатъци и са извършени подобрения, които правят инсталацията най-удачна сред българските, твърди Василев. Тя успешно конкурира и американската, монтирана на ТЕЦ "Марица-изток 1", увери главният проектант на съоръжението в Перник Георги Лъсков. С ползването на родното ноу- хау са спестени огромни средства. Имахме оферти от чуждестранни фирми за 50-60 млн. евро, ние го направихме, при това доста сполучливо за 10 млн. лв., разказа Стойчо Василев. Въглищата, които се горят в ТЕЦ "Република" са от Пернишкия каменовъглен басейн и са с 0,8% съдържание на сяра, което според специалисти е най-ниското в България. Съоръжението може да пречиства до 600 000 нормални куб.м газове на час. Това е количеството, което излиза от два котела на централата. Система за мониторинг ще следи непрекъснато вредните емисии като сяра, въглероден двуокис и прах, уточни пред БТА главният инженер на "Топлофикация" - Перник Иво Савов. Произвежданите от топлофикационния процес азотни окиси са под европейските норми. Издигнат е нов 80-метров комин, който ще работи по мокър способ. Газовете ще преминават през абсорбер и водни завеси, които съдържат и калциев карбонат. Сероочистната инсталация е изградена за 11 месеца. При строителството са използвани освен български и съвременни материали, апаратура за управление и контрол, доставени от Швейцария, Германия, ЮАР. Процесът на очистване на димните газове от серни оксиди е изцяло автоматизиран чрез специално разработени за целта хардуер и софтуер от най-ново поколение, уточняват от "Топлофикация". Инсталацията първоначално ще обслужва само пети парогенератор, който е основна мощност на ТЕЦ "Република". Котелът изпуска по 330 000 куб.м газове/час. Предстои ремонт и модернизация на четвърти котел, който сега е запечатан по екологични съображения. Четвърти парогенератор ще изпуска по 270 000 нормални куб.м газове /час, които ще преминават през сероочистната инсталация и до 30мг/нормален кубичен метър прах.
Около 250 000 лв. месечно ще струва поддържането на сероочистващата инсталация, пресмятат от пернишката "Топлофикация". За нормалното й функциониране ще се грижат 16 души, от които 12 вече са назначени. Направихме проучване на световния опит и се оказа, че подобна технология е ползвана през 80-те години на миналия век в САЩ, разказа Георги Лъсков. По думите му решението, приложено в системата на сероочистване в пернишката ТЕЦ ще бъде използвано и при разработване на подобни съоръжения в следващи енергийни блокове в централите в Сливен и Бобов дол. Очаква се инвестицията от 10 млн. лв. и последващите разходи за поддръжка на сероочистващата инсталация да доведат до повишаване на цената на топло- и електроенергията, произвеждани от ТЕЦ "Република", прогнозират специалисти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg