EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Семерджиев: Малките дружества на свободния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Семерджиев: Малките дружества на свободния пазар

mail13:20 | 25.10.2011прегледи 472 коментарикоментари 0


Обсъжда се либерализиране на пазара на електроенергия за малките дружества, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде репортер на БГНЕС.
"Във връзка с необходимостта от либерализиране на пазара ние ще предложим да се ограничи регулираната част на пазара до битовите потребители и обществено - административните учреждения, за да може останалата част от индустрията, макар и не особено голяма, да започне да излиза на свободния пазар", обясни Семерджиев. Това означава, че от групата за защитените потребители ще отпаднат представителите на малкия бизнес.
Председателят на ДКЕВР е убеден, че тази крачка трябва да бъде направена. "Всички, дори и битовите потребители в много страни, вече са излезли на свободния пазар. Рискът малките индустриални предприятия да се лишат от електроснабдяване, може да бъде решен със създаването на дружество, което ще бъде снабдител от крайна инстанция и което ще осигурява електроенергията за всички, които не са си избрали доставчик на свободния пазар", коментира той. В началото тази функция може да бъде поета от НЕК, обясни Семерджиев.
ДКЕВР вече проверява доколко ЕВН и Е.ОН са създали необходимата организация, за да отстраняват навреме всички повреди по електропреносната мрежа, но все още се чака ЕРП-тата да предоставят всички необходими документи. "Ще изискваме действията им по дни и часове от аварията, за да се убедим, че са действали адекватно", обясни Семерджиев. В комисията продължават да получават сигнали за ненавременно отстраняване на повредите.
Председателят на енергийния регулатор е убеден, че двете ЕРП-та имат достатъчно ресурси за отстраняване на такива аварии. Все пак той отбеляза, че проблемът в местата с аварии в планинските части е бил до голяма степен свързан със затрудненията при достъпа до местата, а не с недостиг на екипи на дружествата. Работили са голямо количество хора. В ЕОН са били ангажирани около 900 души през цялото време с отстраняването на авариите, коментира Семерджиев. Комисията очаква допълнителни информация и от ЕСО за състоянието на мрежата и действията на оператора. "Електроенергийната система е била подложена на изпитание, но го е издържала. Варна е играла важна роля в региона при отпадане на далекопроводи, но в никакъв случай не е оставала на остров", посочи председателят на ДКЕВР.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161