EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Селските райони - опростено финансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селските райони - опростено финансиране

mail09:40 | 19.03.2012прегледи 537 коментарикоментари 0


Политиката за развитието на селските райони за периода 2014-2020 г. предвижда опростяване на схемите за финансиране. В новия проекторегламент развитието на селските райони ще бъде част и ще се допълва от директните плащания и пазарните мерки на Общата селскостопанска политика /ОСП/. Това посочи днес Мая Нинова, експерт в дирекцията за развитие на селските райони в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, на семинар по темата.
Според стратегията "Европа 2020" до 2020 г. Европа трябва да има интелигентен икономически растеж, на база наука и иновации, защото континентът изостава от темпото на останалите страни, отбеляза Нинова. За периода 2014-2020 г. събираните пари ще се управляват от многогодишна финансова рамка. В новия програмен период за развитие на селските райони се предлага намаляване броя на мерките наполовина, както и отпадане на осите за сметка на тяхното окрупняване. Така на практика държавите-членки могат да сключат в обхвата на програмите за развитие на селските райони и тематични подпрограми, които допринасят за приоритетите на ЕС в този сектор. Тези приоритети са ориентирани основно към младите селскостопански производители, малките земеделски стопанства, планинските райони и късите вериги на доставки. Новият проекторегламент дефинира основните цели при
подпомагането на селските райони в обхвата на цялостната рамка на ОСП. Те са свързани с повишаване на конкурентоспособността на селското стопанство, устойчивото управлeниe на природните ресурси и дейности, свързани с климата, както и на балансираното териториално развитие на тези райони.
Приоритетите на ЕС за развитие на сектора в новия програмен период ще бъдат ориентирани към стимулиране на научните постижения и иновациите в областта на селското и горското  стопанство, както и селските райони, подчерта Мая Нинова. Ще се насърчава още по-добрата организация на хранителната верига и управлението на риска в сектора. Не на последно място сред приоритетите на ЕС са опазването на екосистемите, зависещи от селското стопанство, ефективното използване на ресурсите и прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика, отбеляза Нинова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg