EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Селища и курорти по морето с пречиствателни станции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селища и курорти по морето с пречиствателни станции

mail15:03 | 31.10.2017прегледи 9748 коментарикоментари 0


Големите селища и курортите по морето вече са обезпечени с пречиствателни станции, каза във Варна председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева. Тя взе участие в международна конференция за перспективите за развитие на Черноморския регион и свързания с него Дунавски регион. През последните години качеството на водите в Черно море се подобрява, каза Василева. По думите й това се дължи както на подобряване на законодателството и намаляване влиянието на промишлеността по крайбрежието, така и на сериозните инвестиции в пречиствателни станции. "За две години изградихме и реконструирахме 8 такива съоръжения по морето, сега предстои да приключат още три проекта - в Златни пясъци, Приморско и Айтос", посочи Василева. По думите й сега задачата е да се изградят станции в по-малките селища, които са в категорията между 2 и 10 хиляди еквивалент жители. Василева уточни, че има нужда от нова инфраструктура в Ахтопол, Синеморец, Резово, а в Шабла е необходимо да се направи реконструкция на станцията.
По данни на ЕК по различни програми на годишна база се осигуряват около 260 милиона евро за проучвания, анализи, иновативни проекти, свързани с опазването на моретата, допълни Василева. По думите й задачата на българските институции е да подготвят качествени проекти и да кандидатстват.
България вече има Морска стратегия, в която за пръв път са заложени в дългосрочен план конкретни мерки за опазване на Черно море, допълни зам.-министърът на екологията Атанаска Николова. По думите й с изпълнението им ще бъдат ангажирани както различни държавни ведомства, така и частният сектор и земеделието, а част от мерките са трансгранични.
Николова посочи, че прилагането на стратегията изисква всяко министерство да отделя ежегодно от бюджета си средствата, необходими за изпълнението на изискванията. Тя уточни, че Басейнова дирекция "Черноморски район" е ангажирана с мониторинга върху качеството на водите, като често работи в партньорство с Института по океанология към БАН.
Николова каза още, че МОСВ традиционно отделя около 1 милион лева от бюджета си за политики, свързани с Черно море. Тя уточни, че тази сума е за изпълнение на програмите за наблюдение качеството на водата и в нея не влизат инвестиционните мерки./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg