EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Селата с бърз интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селата с бърз интернет

mail13:20 | 14.12.2011прегледи 407 коментарикоментари 0


Изграждане на инфраструктура за бърз интернет в селски райони е първата стъпка в актуализираната Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в България, публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Срокът на изпълнение е до края на 2013 година, а средствата за изграждане на мрежите – 40 млн. лв., са предвидени в Оперативна програма „Регионално развитие”. След реализиране на проекта ще бъде преодоляна изолацията на жителите на отдалечени селища от цифровата икономика.
Интеграцията на Националната електронна съобщителна мрежа ще бъде финансирана със 6,7 млн. лв. бюджетни средства. Оптимизирането на мрежовото оборудване и оптичната свързаност ще намали значително държавните разходи за поддръжка.
За да функционира успешно електронното управление, ще бъде изградена допълнителна високоскоростна оптична свързаност на общинските центрове към електронната съобщителна мрежа, за да бъдат включени към нея всички централни и общински администрации. В стратегията е предвидено до края на 2013 г. да бъдат отпуснати 44 млн. лв. за тази дейност от държавния бюджет.
Според анализ на Европейската инвестиционна банка в България са необходими между 1,5 и 4 млрд. евро за постигане на целите, заложени в Цифровата програма за Европа в областта на широколентовия достъп до 2020 г. Очаква се делът на цифровата икономика в България през 2020 г. да бъде 35 % от брутния вътрешен продукт или 9,1 млрд. евро., а през 2030 г. – 23 млрд. евро.
Стратегията предвижда промени в законите за електронните съобщения и за устройство на териториите, за да бъдат облекчени процедурите и снижени инвестиционните разходи в процеса на проектирането и строителството на електронни съобщителни мрежи. Предвижда се усъвършенствано и гъвкаво управление на честотния спектър за удовлетворяване нарасналото търсене на мобилни широколентови услуги. Необходимо е да бъде разработена нормативната база в областта на публично-частното партньорство. Ще се търсят нови финансови източници и инвестиционни инструменти, както и по-широко прилагане на държавна помощ с цел ускоряване на изграждането на мрежи за бърз интернет.

 


Тагове: интернет, села
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165