EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сезонната работа крие рискове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сезонната работа крие рискове

mail15:30 | 13.06.2014прегледи 1121 коментарикоментари 0


Търсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи, препоръчват в съвместно прессъобщение от Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора. През лятото много хора търсят възможности за сезонна работа извън страната, най-често в сферата на селското стопанство. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване.
Пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Швеция. Редица фактори доведоха до кризисна ситуация през лятото на 2012 г., когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната, вследствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете, посочват от МВнР. По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2014 г. ще узрее нормално, от средата на юли - началото на август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Изкупуването на плодовете по съвместно решение на заинтересованите страни ще започне не по-рано от 25 юли. Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие – на трудова експлоатация. Търсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи и към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.
Преди заминаване на работа в чужбина от МВнР съветват кандидатите за работа добре да проучат агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя. Списък на лицензирани трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта.
Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg