EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ясен до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ясен до дни

mail15:10 | 04.04.2012прегледи 543 коментарикоментари 0


Очаква се следващата седмица Министерският съвет да одобри проекторешение за седми блок на АЕЦ Козлодуй, сподели пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. След решението на МС ще се създаде работна група по проекта.
Николов участва във форум на тема "Либерализация на регионалните пазари", организиран от Виенския икономически форум и Българската търговско-промишлена палата.
“Законът за енергетиката е в Народното събрание и до края на месеца ще бъде приет. Либерализацията на българския енергиен пазар ще я има, единственият регулиран пазар ще е за потребителите на ниско напрежение”, допълни Николов.
Договорът за "Южен поток" е пратен в ЕС, синхронизирани са всички текстове от него, проектната компания, която е собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска специална дерогация във връзка с този проект, както и на "Северен поток". Има два варианта - единият е да се изпълнят директивите и либерализацията, което означава проектната компания да дава достъп и на други компании, вторият вариант е дерогация, която, както е дадена на "Северен поток", да бъде дадена и на "Южен поток", каза още Николов.
Попитан за причините за решението на Русия да намали цената на природния газ с над 11 на сто, заместник-министърът каза, че единственото, което България е обещала, е да спазваме пътната карта, която е начертана за проектната компания за "Южен поток. Тоест, всички въпроси, които ще се родят или в момента стоят, да бъдат изчистени в духа на добрата воля. Те разбират много добре, че ако имаме висока цена на природния газ, това значи да фалират компании и да намалят потреблението на газ, от което руската страна също няма изгода, допълни заместник-министърът.

Няма забавяне на модернизацията на пети и шест блок на АЕЦ "Козлодуй", каза заместник-министърът. Той допълни, че в момента има изградени над 9000 мегавата мощности в страната, а потреблението максимум е стигало до 7000 мегавата. /БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg