EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2019

mail12:49 | 20.11.2013прегледи 769 коментарикоментари 0


Реалното строителство на нова ядрена мощност /Седми блок/ на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да започне през 2019 година. Това съобщи Ивайло Нинов, началник отдел "Инвестиционни проучвания и инженеринг" в "АЕЦ "Козлодуй- Нови мощности", по време на обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение за изграждане на Седми блок, което се състоя в Дома на енергетика в Козлодуй. Той уточни, че "първият бетон за
изграждането на новата мощност може да бъде излят през 2019 г.", ако Министерският съвет вземе решение по същество за това през 2014 г., когато може да стартира и тръжната процедура за избор на технологията.

Нинов представи проекта за изграждане на Седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", по който специализиран експертен екип на консорциума "Дикон-Аскона Инж. е изготвил доклада за ОВОС на инвестиционното предложение. Предвидени са две възможности за технологията на новата мощност - хибрид с използване на готовия реактор за АЕЦ "Белене" и конвенционална турбинна част от друг доставчик или напълно нов реактор. Типът реактор трябва да бъде леководен с вода под налягане от трето поколение или трето поколение плюс с инсталирана електрическа мощност от 1200 мегавата.
Развитието на проекта в момента е на етап "избор на площадка за новата ядрена мощност" след решение на Агенцията за ядрено регулиране /АЯГ/. Определени са четири площадки - три в съседство със сегашната площадка на АЕЦ "Козлодуй", а четвъртата - в нейните граници, посочи Ивайло Нинов. В момента на тях се извършват геоложки и други проучвания, които ще бъдат представени отново в АЯГ за окончателно решение. Получена е положителна оценка на доклада за ОВОС на инвестиционното намерение от Министерството на околната среда и водите, което е позволило обществени обсъждания на документа. След последното обсъждане днес в Козлодуй докладът ще бъде внесен заедно с поставените въпроси и становища в Експертния съвет на МОСВ за решение, уточниха от "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности". Кметът на община Козлодуй Румен Маноев при откриването на обсъждането днес представи становището на местната общност. Той посочи, че то е положително и допълни, че местната власт и хората" осъзнато, трайно и мотивирано" поддържат изграждането на нова ядрена мощност на територията на общината.

източник:БТА

 


Тагове: блок, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg