EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Северът на ЕС по-развит от Югът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северът на ЕС по-развит от Югът

mail15:10 | 02.05.2011прегледи 558 коментарикоментари 1


Промишлеността на Европа все по-отчетливо се движи на две скорости. Докато в Германия, Франция, има ускоряване на растежа, то в Испания и Италия има забавяне, а в Гърция спад, съобщи darikfinance.bg.
Според изнесените днес данни на Markit, индексът PMI в сферата на производството на еврозоната като цяло е нараснал през април до 58.0 от 57.5 пункта за март. Предварителните данни сочеха за покачване до 57.7 пункта.
Силното увеличение на активността в сферата на производството обаче е резултат от подобряването на икономическата конюнктура в Германия и Франция, докато Южна Европа се забавя. Индексът PMI в Германия покачва до 62.0 пункта през април, очакваше се да достигне 61.7 пункта, колкото и през март.
За Франция стойността на индикатора нараства до 57.5 пункта, очакваше се да остане 56.9 пункта, колкото и през март.
В същото време темпът на растеж на промишления сектор в Испания се забавя, като PMI индексът за април пада до 50.6, в Италия също има понижение, но до 51.6 пункта.
Бързо развиващата се турска икономика също забавя оборотите, заради събитията в Близкия изток, като индексът на Markit пада до 52.7 пункта, при 56.1 пункта за предходния месец.
Индексът представлява резултат от запитване направено сред мениджърите от производствения сектор.
Той се използва за оценка изменението в областта на заетостта, производството, новите поръчки, доставките и запасите.
Характерно за методологията на изследването е, че ако стойността на индекса е над 50, той сочи за ръст в темповете на развитие на икономиката и обратното.
В Гърция показателят леко нарасна, но всъщност показва забавяне на спада тъй като е под границата от 50 пункта. През април гръцкият PMI се покачва до 46.8 от 45.4 пункта през март.
Увеличаващата се разлика в скоростта на развитие между севера и юга на Европа ще затрудни евентуално решение на ЕЦБ за ново увеличаване на лихвените нива. Подобен ход ще задълбочи проблемите в изоставащите икономики в еврозоната, тъй като ще ограничи достъпната за бизнеса ликвидност и ще повиши цените на кредитите в 17-те страни членки на валутния съюз.

 


Тагове: ЕС, икономика, БВП
 
Коментари
 
benedict - 02-05-2011 г. 15:42:13

"Северът на ЕС по-развит от Югът"?!?!?! Що за неграмотник пише изречение с два подлога в него? Цигани ли наехте да ви пишат статиите вече?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg