EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Северна Корея изстреля балистична ракета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северна Корея изстреля балистична ракета

mail09:45 | 18.03.2016прегледи 752 коментарикоментари 0


Северна Корея изстреля тази сутрин балистична ракета, която прелетя около 800 км и падна в Японско море, предаде южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Ракетата е била изстреляна от района около Сукчон в южната част на КНДР и е паднала в морето североизточно от севернокорейското пристанище Вонсан, уточни говорител на южнокорейското министерство на отбраната. Според американски служител, цитиран от Ройтерс, ракетата е със среден обсег и е била изстреляна от мобилна установка.

Това става няколко дни, след като лидерът на КНДР Ким Чен-ун нареди да бъдат извършени опити с миниатюризирани ядрени заряди на ракети.

Южнокорейски военни експерти, цитирани от Йонхап, също смятат, че ракетата вероятно е от типа "Родон", със среден обсег. Ако фактът се потвърди, това ще е първият опит на Пхенян с ракета със среден обсег, способна да достигне Япония, от 2014 г. насам. Ракетата "Родон", разработена от Северна Корея, по преценка на експертите, има максимален обсег от 1300 км.

Същите експерти съобщиха, че 22 минути след първата, вероятно е била изстреляна и втора ракета от същото място, но тя изчезнала от радарите на височина около 17 км. Според Йонхап това може да означава, че тя се е разпаднала или взривила във въздуха, без да достигне целта си. САЩ също са фиксирали изстрелване на две ракети от Северна Корея, съобщи представител на Пентагона, цитиран от телевизионния канал Ен Ейч Кей. Според него двете изстрелвания не представляват никаква заплаха за Япония и Южна Корея.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че внимателно следи обстановката на Корейския полуостров и призова Северна Корея "да се въздържа от действия, които още повече повишават напрежението в региона, а вместо това да предприеме конкретни стъпки към спазване на международните си ангажименти и задължения".

Японския премиер Шиндзо Абе каза, че до момента няма данни за някакви щети, нанесени от изстреляната ракета. Външният министър Фумио Кишида решително осъди новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и заяви, че японското правителство ще изпрати протест по дипломатически канали чрез посолството си в Пекин, защото това е "явно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН".

Пхенян извършва тези провокационни опити въпреки приетата единодушно тези дни резолюция от Съвета за сигурност на ООН, която осъди извършения от Северна Корея ядрен опит през януари, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 865