EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Северен поток по-скъп с 1,4 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северен поток по-скъп с 1,4 млрд. евро

mail16:45 | 15.04.2010прегледи 733 коментарикоментари 0


Строителството на газопровода Северен поток от германска страна официално започна днес в град Лубмин, недалеч от Грайфсвалд край бреговете на Балтийско море, предаде ИТАР-ТАСС.
Работата по изграждането на 1200-километровия газопровод от от руска страна започна на 9 април в залива Портовая край Виборг, като голяма част от необходимите стоманени тръби вече са произведени, припомня ДПА.
Цената за строителството на Северен поток, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, преминавайки по дъното на Балтийско море, се е повишила, съобщава днес германският вестник "Зюддойче".
Според сегашните прогнози газопроводът ще струва 8,8 млрд. евро (10,8 млрд. долара), което е с 1,4 млрд. евро (1,8 млрд. долара) повече от първоначално предвидената цена, отбелязва изданието, позовавайки се на писмен отговор на германското правителството на парламентарно запитване от партия Съюз 90/Зелени.
Полша изрази силно недоволство, че газопроводът я заобикаля, а скандинавските страни се опасяваха от влиянието на съоръжението върху околната среда, припомня вестник "Зюддойче".
По-рано консорциумът Nord Stream, образуван от руския газов монополист Газпром и германските компании E.ON и BASF, бе обявил, че "Северен поток" ще струва
7,4 млрд. евро.
Консорциумът потвърди, че данните, оповестени от германското правителство, са верни, като според говорител на компанията новата стойност в голяма степен се дължи на разходите за покриване на по-високите лихви, направени в разгара на световната финансова криза.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048