EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СДС: АЕЦ Белене е като руска печка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СДС: АЕЦ Белене е като руска печка

mail16:44 | 30.04.2009прегледи 1639 коментарикоментари 0


martin_dimitrovСтроителството на АЕЦ Белене е все едно да си купиш руска печка, която обаче да не знаеш дали ти е необходима и дали ще можеш да я плащаш. Така определи енергийния проект за втора атомна централа у нас лидерът на СДС Мартин Димитров днес. Камък на шията на българската икономика нарече още той бъдещото съоръжение.
Петър Димитров и Сергей Станишев обиколиха всички европейски банки и те, по европейски възпитано, им казаха, че няма да си рискуват парите, защото нямат изгода, посочи Димитров.
Синият шеф допълни, че стойността на енергийния проект е близо 4 млрд. евро и "по непотвърдена информация в момента се говори за 4 руски банки, които ще го финансират".
Мартин Димитров коментира и изказването на президента, в което той заявява, че проектът е добър. Според лидера на СДС Първанов обвързвал проекта и с мажоритарния вот. Енергийното лоби очевидно стои зад сегашното правителство и ще се опита да бъде и зад следващото, каза той. Димитров посочи, че в проекта участва и Румен Овчаров.
Синият лидер запита още защо в тези условия се договарят кредит от 4 млрд. кредит от Русия, в който задължително държавата ще даде поне 2 млрд. гаранции – парична и за изкупуване на електроенергия за много години напред на фиксирани цени. Причината е, че руските банки не давали пари без държавна гаранция.
На езика на пазарната икономика това означава, че проектът е много рисков, посочи Димитров.
Призовавам парламентът да разгледа заема за АЕЦ "Белене" и да има дебати, защото ефектите от него са за следващите 20-30 години, каза в заключение Мартин Димитров.
По думите му България е единствената държава, която смята да строи електроцентрала в условия на криза, а сделката ще вкара икономиката в още по-голяма рецесия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg