EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделките Неохим и Спиди – прилики,разлики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделките Неохим и Спиди – прилики,разлики

mail06:45 | 26.03.2014прегледи 1667 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", ЕЛАНА Трейдинг
Свикнали сме в икономическите новини да се акцентира върху инвестицията на някоя голяма чуждестранна компания при навлизането й в България. Инвестициите на „зелено“ се отразяват и от правителствени лица с неприкрита гордост, че страната ни е успяла да пребори конкуренцията на съседните ни страни.
 

Интересна новина за българския бизнес и за инвеститорите
 

В случая последните новини от куриерската компания Спиди има двоен повод за гордост – българска компания поема дейността на чуждестранен лидер у нас и в Румъния. Позициите на Спиди в България са безспорни и публичната компания има стремежи да увеличи присъствието си в северната ни съседка. Покупката на поделенията на GeoPost в България и Румъния не са просто разрастване на дейността. Това е стратегическо партньорство между Спиди и GeoPost, която е дъщерно дружество на френската La Post Group, и се занимава с международния куриерски бизнес на групата. Френската група оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г. Финансирането на покупката на двете компании на стойност 30 млн. лв. ще се осъществи чрез инвестиционен заем и увеличение на капитала. Последното предизвиква повече интерес сред инвеститорите, защото трябва да се осъществи през фондовата борса.
В същото време е оповестено и стратегическото партньорство между GeoPost и Спиди. Българската компания ще има достъп до сухопътната мрежа на DPD в цяла Европа, а GeoPost ще може да придобие до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор. Това означава, че увеличението на капитала ще предостави възможност за покупка на този дял, осъществявайки на практика сливане между компаниите.
 

Увеличението на капитала – във фокуса на инвеститорите
 

Колко ще бъде увеличението на капитала предстои да видим. Вероятно GeoPost ще закупи права и ще участва в него, а впоследствие ще получи средствата от продажбата на двете си дружества. Спиди обяви освен това, че сделките ще се осъществят при оценка от 8 EV/EBITDA. Показателят се използва най-често при сливания и поглъщания, защото обобщава най-добре стойността на компанията и финансовия й резултат. Последните резултати на Спиди я оценяват много близо до EV/EBITDA от 8, като цената на акция при увеличението на капитала трябва да бъде около 24 лв.
От проспекта ще стане ясно какъв ще е приносът на двете дружества върху нетната печалба на Спиди и дали печалбата на акция ще се промени съществено. Настоящите инвеститори обаче нямат основания за притеснение, тъй като положителните ефекти от синергията ще доведат до подобрение на нормата на печалба в дългосрочен период.
 

Паралели за инвеститорите

Преди няколко месеца имаше подобна новина за публично дружество. Производителят на торове Неохим привлече по подобен начин голям инвеститор. Австрийската компания Borealis е дистрибутор на химически продукти и е важен играч в сектора. Тя ще се явява важен партньор за българската компания и ще й позволи да увеличи приходите си на европейските пазари.
Първата разлика, която се забелязва при Спиди и Неохим, е в начина на влизане в българското дружество. В случая с химическата компания има прехвърляне на дялове между акционери, което не води до нови инвестиции и промяна в баланса. При Спиди ще има осезаемо увеличение, вероятно за спомената цена от 30 млн. лв.
И втората важна за акционерите разлика е в цената на участието. Книжата на Неохим поскъпнаха двойно, за да достигнат цената на придобиване на миноритарния дял. При Спиди няма такава разлика с текущата пазарна цена. Малко е вероятно да има съществено раздвижване преди и около увеличението на капитала. Дружеството обаче ще увеличи пазарната си капитализация и вероятно обемите на търговия. Компанията постепенно се превръща в една от най-интересните акции и покупката на права и участието в увеличението на капитала е добра възможност да се навлезе в нея.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg