EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката с ЧЕЗ България пред финал?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката с ЧЕЗ България пред финал?

mail11:05 | 09.11.2017прегледи 10051 коментарикоментари 0


Сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България била към края си, съобщава чешкият вестник  Hospodarske noviny, цитирана от онлайн 24 часа. Според медията най-високата цена, която се предлага е на практически неизвестна индийска компания Future Energy. Вероятно се има предвид българската компания "Фючър Енерджи", която е търговец на ток, но източници от ЧЕЗ заявиха, че е в партньорство с голяма индийска енергийна компания. Индийци дори са идвали в София на оглед на активите на ЧЕЗ.  Собственик на компанията е Валентин Христов. 

Чешката медия се позовава на два високопоставени и независими източника, близки до сделката. Те обаче не съобщават цената, която "Фючър Енерджи" предлага, но припомня, че преди това се е говорело за минимум 8 млрд. крони (363 милиона долара). 

Говорителката на  ЧЕЗ-Прага Алис Хоракова е коментирала, че продажбата на българските активи е насочена към повече заинтересовани страни.  

На финалната права на процедурата за продажба на активите са допуснати ТЕЦ "Бобов дол", която се свързва с Христо Ковачки и чешката компания "Енерго-Про", "Фючър Енерджи" и "Инерком". 

Преди месец чешките медии съобщиха, че "Енерго-Про" е подобрила офертата си на над 300 млн. евро. В същото време "Енерго-Про Варна" погаси предсрочно облигационна емисия от 130 млн. евро и с разрешение на общото събрание на облигационерите пое гаранция към фирмата майка за 350 млн. евро. 

"Процесът все още продължава и ние преговаряме с няколко кандидати, не само с един". Това заяви за изданието по-късно Роман Газдик от пресцентъра на CEZ - Прага. Собственикът на "Фючър енерджи" Валентин Христов  заяви, че преговорите са конфиденциални и не може да потвърди или да отрече, тъй като държи на коректността. Но потвърди, че кандидатства с индийски партньори в процедурата за продажба на разпределителния бизнес на CEZ в България, както и на останалите й активи - фотоволтаична централа и инсталация за ток от биомаса.

В момента процедурата е на етап на подобряване на вече подадените оферти, допълва изданието. 


Тагове: ЧЕЗ, сделка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg