EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката за Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката за Кипър

mail09:08 | 25.03.2013прегледи 619 коментарикоментари 0


Финансовите министри от Еврозоната дадоха благословията си за новата спасителна сделка, която Кипър успя да съгласува тази нощ с лидерите на европейските институции и международните кредитори, съобщиха източници в Брюксел, цитирани от DPA. Споразумението "слага край на несигурността в Кипър и Еврозоната", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от AFP. Размерът на помощта от спасителните фондове на ЕС и на МВФ е непроменена и възлиза на 10 млрд. евро, допълни той на пресконференция след края на заседанието на Еврогрупата. Но в сравнение с първия проект, предложен на 16 март, инструментите за спасяване на Кипър бяха подобрени, каза също Дейселблум, посочвайки отпадането на предизвикалия огромни възражения данък върху всички депозити, отхвърлен от кипърския парламент. Всички депозити под 100 хиляди евро ще бъдат гарантирани.

Загубите за големите вложители ще се различават в зависимост от това в коя банка са депозитите им. Споразумението предвижда да бъде ликвидирана втората по величина банка на Кипър - Кипърската народна банка (Laiki), а най-голямото финансово учреждение - Bank of Cyprus да бъде преструктурирана. Загубите за нейните вложители още не са определени и по думите на Дейселблум предстои това да се уточни във взаимодействие с тройката в следващите седмици. Както обясни председателят на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг, средствата ще бъдат отпускани на траншове, като първият Кипър ще може да получи в началото на май.
Председателят на Еврогрупата уточни, че вече не се изисква от Кипър да събере 5,8 млрд. евро собствени средства и че точният размер на националния пакет за подпомагане на банковата система предстои да се пресметне. "Забравете за това число, ние вече не го споменаваме. Приехме нов план, който има за цел да реши проблемите на двете най-големи банки на страната. Точният му обем предстои да се изчисли", каза Дейселблум. В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично да свие прекалено надутия си банков сектор, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи, каза Дейселблум.
Еврокомисарят по валутните и финансовите въпроси Оли Рен заяви, че Кипър го очакват трудни времена, но обеща, че Европейската комисия ще направи всичко възможно да тушира социалните последици за кипърците в тези трудни условия.
След съобщението за постигнатото споразумение между Кипър и международните кредитори еврото повиши над 1,30 курса си спрямо долара и тази сутрин при отварянето на борсата в Токио струваше $1,3041 при $1,2986 в петък.
Банките в Кипър с изключение на подлежащата на ликвидация Laiki Bank ще бъдат отворени в близко време. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС. "Засега не трябва да обявяваме точната дата за отваряне на банките. Решението ще бъде взето след консултации с експерти от тройката в течение на днешния ден", допълни той. Дейселблум заяви също, че тъй като решението за антикризисната програма на Кипър е постигнато, ултиматумът на Европейската централна банка е изпълнен и тя ще продължи да обезпечава ликвидността на кипърските банки.
Властите в Кипър не се опасяват от бягство на капитали, тъй като в края на миналата седмица парламентът прие пакет от безпрецедентно строги закони, ограничаващи движението на капиталите. Еврогрупата днес даде одобрението си за тези закони. Както отбеляза еврокомисарят Оли Рен, при екстрени ситуации и за ограничени периоди движението на капиталите може да бъде ограничавано. Еврогрупата продължава да разчита, че Русия ще се съгласи да смекчи за Кипър условията по изплащането на кредита от 2,5 млрд. евро, отпуснат през 2011 г., каза на пресконференцията Йерун Дейселблум.
Бундестагът ще утвърди антикризисната помощ за Кипър, изрази увереност след заседанието на Еврогрупата в Брюксел министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС. Шойбле каза, че решението за сериозно преструктуриране на най-голямата банка в Кипър и ликвидиране на втората по величина банка е оправдано. "Не можехме да постигнем резултат, ако се бяхме опитали да спасим и двете банки. Това е горчив резултат за Кипър, но съответства на изискванията на германското правителство", отбеляза Шойбле на пресконференцията в края на заседанието на Еврогрупата. Отпускането на антикризисна помощ от 10 млрд. евро трябва да бъде одобрено от всяка страна без изключение от еврозоната, а думата на Германия, която е първата икономика в ЕС, е определяща, каза министърът.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg