EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделка ТВЕЛ & Global Nuclear Fuel

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделка ТВЕЛ & Global Nuclear Fuel

mail10:06 | 30.05.2016прегледи 1237 коментарикоментари 0


Горивната компания на „Росатом“ ТВЕЛ и Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A, дъщерна компания на GE Hitachi) подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядреното гориво. Целта е да се организира съвместна дейност по лицензирането, налагането на пазара и производството на ядрено гориво за американските операторите на реактори с вода под налягане (PWR) в САЩ. Според споразумението, руската ТВЕЛ и GNF-A ще сформират стратегически алианс, за да предлагат на клиентите топлоотделящи сборки на основата на руския дизайн на ТВС-КВАДРАТ за опитно-промишлена експлоатация, както и за лицензиране и получаване  на разрешение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ за комерсиална доставка на това гориво.

В рамките на алианса, GNF-A ще осигури управление на проекта в САЩ, ще се занимава с въпросите на лицензирането и осигуряването на качеството и ще оказва инженерингови услуги. В същото време ТВЕЛ ще осигурява експертиза по дизайна на ТВС-КВАДРАТ, ще оказва техническа поддръжка и ще произведе първите партиди сборки за опитно-промишлена експлоатация в своите заводи. Последващите сборки ТВС-КВАДРАТ за комерсиална доставка в САЩ  ще се произвеждат съвместно в завода на GNF-A в Уилмингтън, щата Северна Каролина.

ТВС-КВАДРАТ е горивна касета 17x17 разработена от руската компания ТВЕЛ  за западен тип реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга по дизайн на Westinghouse. Днес в експлоатация в САЩ има 35 реактора. В основата на конструкцията на ТВС-КВАДРАТ лежи многогодишният опит на разработване, производство и експлоатация на ядреното гориво в реакторите ВВЕР-1000. ТВЕЛ доставя гориво за 78 енергийни реактора в 14 държави, за изследователски реактори в 9 страни и за плавателни съдове с ядрени установки.

Споразумението за алианса разширява възможностите на GEH имайки предвид скорошното излизане на компанията на пазара за услуги за реактори PWR. Миналата есен GEH заедно с Exelon Generation успешно извърши първите си дейности в рамките на плановия ремонт на АЕЦ „Р. Е. Джина“ в Онтарио, щата Ню Йорк. Дейностите бяха проведени в рамките на отделения бюджет и по-рано от предвидените срокове без каквито й да е проблеми от гледна точка на безопасността и качеството на дейностите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg