EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделка за 90 млн. лв. земеделска земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделка за 90 млн. лв. земеделска земя

mail14:30 | 05.09.2012прегледи 580 коментарикоментари 0


През последните две години повече от половината сделки с недвижими имоти в страната са за земеделска земя. Тя стана хит както за българските, така и за чуждите инвеститори.
Поредното доказателство за огромния интерес се очаква в първите дни на септември, когато ще бъде реализирана най-голямата сделка със земеделска земя в България. Общата стойност е 90 млн. лв., като ще бъде продаден пакет от близо 180 хиляди декара на цена от 500 лв. за декар и то на един собственик. Фирмата-купувач развива бизнес със земеделски земи и проекти за възобновяеми енергийни източници. В портфейла на дружеството досега фигурират 350 хиляди декара.

Тенденциите
Експертите в бранша очакват през тази година сделките със земеделски земи да достигнат до 130 хиляди броя, като оборотът ще надхвърли един милион декара. В тази цифра обаче не влизат големите пакетни сделки. Втора поредна година пазарът за земя е изключително активен, което говори за неговата стабилност и прогнозируемост. Точно това привлича потенциалните инвеститори, които търсят земеделски терени у нас. А България разполага с 37 милиона декара обработваема земя. Собствениците на земеделски парцели у нас са близо пет милиона, но тези, които реално я обработват или дават под аренда, са десет пъти по-малко. Останалите притежатели на земеделска земя напоследък търсят начини да я продадат, за да инвестират парите в нещо друго.
България на картата на света
Най-сериозно поскъпване на земеделската земя в Централна Европа има в Румъния, Унгария и Полша. Причините са свързани с влизането на тези страни в ЕС. България не изостава от тенденциите, настъпили в новите страни – членки на европейската общност. Цитираните данни са от проучване на американската анализаторска компания Savills. През последните две години цената на земята у нас се повиши многократно, като скочи от 200-300 лв. за декар до 500-1000 лв. в зависимост от района. Въпреки това земеделските терени у нас са едни от най-евтините в Европа. В последните 30 г. земята се оказа най-сигурната и доходоносна инвестиция в много страни по света. Друг е моментът за риска от подобна инвестиция. Сравнение между 15 държави на Европейския континент показва, че в България има сравнително висок процент на потенциален риск от влагане на капитали в земеделски земи. Оценката е направена на базата на политическите и икономически условия в страната, както и на климатичните особености в района. Въпреки това обаче, данните показват, че възможностите за печалба от инвестиции в земеделски терени у нас са едни от най-високите. Така България стои наравно с Румъния, Полша и САЩ като добра перспектива за инвеститорите в земя.
Причините за интерес към земеделската земя
Интересът се обуславя и от факта, че земеделските терени са ограничен ресурс. Потвърждение на казаното е районът на Добруджа – житницата на България, където месеци наред няма сключени сделки, защото никой не продава. Докато увеличаването на добива на храни е възможно, обемът на земята остава същия. Тенденциите по света са сделките със земя да се увеличават, оттук и цената на терените се покачва. Да не говорим, че инвестиционният бум в други недвижими имоти отмина, а очакваната доходност не даде необходимите резултати. Новата перспектива, която отваря търговията със земеделски земи, привлича все повече инвеститори. Засилва се интересът и на специализираните инвестиционни фондове и на други дружества, търгуващи със земя. На пазара се появяват все повече едри играчи, които правят сделки за десетки милиони лева. Големи масиви земя се търсят както от частни инвеститори, от български и европейски земеделски производители, така и от международни финансови институции и държавни фондове от Близкия Изток. Засилен интерес за инвестиции в земеделска земя у нас има и от Световната банка. Кувейт има намерение да вложи 500 милиона долара в българското земеделие. Китай също влезе на пазара за земеделска земя в България. Китайски компании възнамеряват да обработват около 100 хиляди декара в България, като първата инвестиция за аренда на земеделска земя се изчислява на 10 милиона евро./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg