EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Свръхзвукови ракети и роботи в руската армия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свръхзвукови ракети и роботи в руската армия

mail17:40 | 25.07.2017прегледи 9919 коментарикоментари 0


Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.
Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година.
В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност. "Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа.
Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии. Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени.
Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали". Притеснения предизвиква и "съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан".
Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава в документа, озаглавен "Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г.", като се отбелязва, че военноморските сили имат важно значение за изпълнението на тази концепция.
В руския документ се подчертава, че през 21 в. ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва. "Със своите действия флотите на световните държави са способни да променят изхода от въоръжената борба и резултата от войната като цяло", се казва в утвърдения днес документ.

БТА, снимка: Google Images


Тагове: Русия, армия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1962