EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Светът обича еврото въпреки всичко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светът обича еврото въпреки всичко

mail10:00 | 13.07.2012прегледи 597 коментарикоментари 0


Правителствата по света не са се отказали от еврото въпреки дълговата криза, засегнала 17-те страни, които използват единната европейска валута, обяви днес в доклад Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Асошиейтед прес.
В края на миналата година еврото е покривало 25% от чуждестранните валутни резерви на държавите, което е малко под равнището в края на 2010 година (25,4 процента). Страните се придържат към чуждестранни валути - като щатския долар, еврото и японската йена - за да могат да контролират курса на собствената си валута, като буфер срещу финансови кризи, и да обслужват дългове и облигации в чуждестранна валута. Ролята на американския долар като резервна валута номер едно в света е останала стабилна, според годишния доклад на ЕЦБ. Наблюдава се и лек спад при използването на еврото в банковите сметки в чуждестранна валута в Централна и Източна Европа, където то служи като по-надеждно средство за спестяванията на хората, чиято местна валута може да е несигурна. Въпреки понижението, около 83% от сметките в чуждестранна валута в региона са останали в евро.
Делът на американския долар - водещата в света валута, използвана като резервна - в световните резерви леко се е свил до 62,1%, спрямо 62,2% в края на 2011 година. Все пак доларът остава доминираща валута въпреки високия  търговски и бюджетен дефицит на САЩ - двата фактора, които могат да отслабят позициите на една валута.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви днес в съобщение, че целта на ЕЦБ да запази стабилна стойността на еврото "продължава да укрепва международната употреба на еврото".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165