EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световният растеж ще се възстанови през 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният растеж ще се възстанови през 2016

mail20:18 | 23.09.2009прегледи 412 коментарикоментари 0


Глобалната финансова криза вероятно ще остави дълбоки белези върху световната икономика, предупреди МВФ, цитиран от Deutsche Welle. Предупреждението се съдържа в публикуваните аналитични части на полугодишния доклад на институцията. МВФ анализира причините за световната икономическа криза и средствата за нейното преодоляване. На базата на опита от общо 88 банкови кризи през последните 40 години експертите заключават, че последиците за икономиката ще са осезаеми години наред, а завръщането към предкризисните нива на просперитет ще е по-трудно от очаквано.
„Банковите кризи имат дългосрочно отражение върху нивото на производството, въпреки че растежът обикновено се възстановява”, казва Петя Коева-Брукс, една от авторките на доклада.
 „Нашият анализ на 88 банкови кризи през последните 40 години показва, че дори седем години след кризата нивото на производство е с около 10 процента под средното ниво преди кризата. Има значителни вариации в обема на производството след различните кризи в различните държави, но тази цифра е валидна както за развитите, така и за развиващите се икономики”, заяви икономистката по време на пресконференция за доклада.
Упоритият негативен ефект от банковите кризи се дължи на намаляването на икономическото производство в началото на всяка криза, а след това - на отслабването на инвестициите и на общата безработица.
Държавни помощи, и то в големи обеми, и финансови реформи, е отговорът на МВФ. В доклада на институцията се изтъква, че динамиката на посткризисните нива на производство е трудна за предвиждане, но „фактите показват, че икономики, които са прибягнали до макроикономически стимули веднага след започването на криза, имат по-малки загуби на производство”, се казва в доклада.
МВФ, който има 186 държави-членки, апелира за ускоряване на реформите с цел балансиране на загубите от намаляващия БВП. Институцията публикува анализа си в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Питсбърг.
Лидерите на страните от групата трябва да обсъдят и приемат мерки срещу най-тежката световна рецесия от 60 години насам, както и реформи на финансовата система.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166