EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Световният корпоративен дълг = $1 трлн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният корпоративен дълг = $1 трлн.

mail07:10 | 14.07.2020прегледи 1234 коментарикоментари 0


Компаниите по света ще поемат до $1 трлн. нов дълг през 2020 г., докато се опитват да увеличат своите финанси с оглед на коронавирусната криза, показва проучване сред 900 топ фирми, цитирано от Ройтерс.

Безпрецедентното увеличение ще доведе до ръст на общия глобален корпоративен дълг с 12% до около 9,3 трлн. долара.

През миналата година също беше отчетен рязък скок от 8% на корпоративните дългове в резултат на серия сливания и придобивания на компании, както и от фирми, емитиращи нов дълг за финансиране на обратно изкупуване на техни акции и за раздаване на дивиденти.

Тази година обаче скокът ще бъде е по съвсем различна причина - съхраняване на компаниите, тъй като Covid-19 удари силно техните печалби.

"Covid-19 промени всичко", посочи Сет Майер, портфейлен мениджър в Janus Henderson - фирмата, която съставя този анализ за индекса на нов корпоративен дълг. "Сега става въпрос за запазване на капитала и укрепване на финансовите баланси", допълни той.

Сет Мейер изчислява, че компаниите са пуснал на пазара нови облигации за 384 млрд. долара между януари и май, като през последните седмици е поставен нов рекорд при емитиране на дълг от по-рискови "високодоходни" фирми с по-ниски кредитни рейтинги.

През март пазарите за отпускане на кредити на практика бяха затворени за всички освен за най-рейтинговите компании, но бяха отново широко отворени посредством серия програми за спешно закупуване на корпоративен дълг от редица водещи централни банки като Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Японската централна банка.

Компаниите, включени в новия индекс на дълга на фирмата Janus Henderson, вече дължат почти 40% повече, отколкото през 2014 г., а ръстът на дълга изпревари значително повишаването на техните печалби.

Печалбите преди данъчно облагане за същата група от 900 компании са нараснали с общо 9,1% до 2,3 трилиона долара. Отношението на дълга спрямо акционерното финансиране пък достигна рекордните 59% през 2019 г., докато делът на печалбата, отпусната за обслужване на лихвени плащания, също се повиши до нов връх.

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света на стойност от 3,9 трилиона долара, и отбелязаха най-бързото увеличаване на дълга през последните пет години спрямо останалите най-мощни икономики, с изключение на Швейцария, където обаче имаше вълна от големи сделки за сливане и поглъщане на компании.

Според същото проучване Германия е на втора позиция с нов корпоративен дълг за 762 млрд. долара. Тя също така притежава и три от най-задлъжнелите фирми в света, включително и най-задлъжнялата в лицето на автомобилния гигант "Фолксваген", който със 192 млрд. долара дълг се нарежда до дълга на държави като Южна Африка или Унгария.

В същото време една четвърт от компаниите в новия индекс фирмата Janus Henderson изобщо нямат дълг, а някои дори имат огромни парични резерви. Най-големите парични резерви възлизат на 104 млрд. долара и принадлежи на компанията-майка на Google - Alphabet Inc.

Сет Майер заяви, че кредитните пазари все още имат някакъв начин да се върнат към условията преди коронавирусната криза, но продължаващата заплаха от Cobid-19, особено наскорошното увеличение на случаите в САЩ, остава основен повод за инвеститорско безпокойство.

"Всичко това е рецепта за по-предизвикателна перспектива, отколкото смятахме преди два месеца“, посочи той./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072