EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Световният икономически ръст в риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният икономически ръст в риск

mail12:45 | 28.05.2019прегледи 1253 коментарикоментари 0


Съживяването на световния икономически растеж, което се очаква през второто полугодие, може да бъде изложено на риск от нов прилив на търговско напрежение между САЩ и Китай, предупреди главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Франс прес.

"Макар в момента отражението върху световния растеж да е сравнително слабо, новата ескалация (на търговската война) би могла сериозно да влоши бизнес климата и доверието на финансовите пазари, да наруши производствените вериги и да изложи на риск възстановяването на световния растеж, предвидено предвидено за 2019 година", подчертава Гопинат в публикация в съвместен блог с други икономисти.

Експертите на МВФ подчертават също, че китайско-американското търговско напрежение започва да влияе отрицателно на потребителите и на много производители в двете страни. "Митата намалиха обема на търговията между САЩ и Китай, но двустранният търговски дефицит като цяло остава непроменен", констатират те. Предупреждението на МВФ идва, в момент когато американски индустриалци, земеделци и търговци на дребно увеличиха през последните дни призивите за прекратяване на тарифната война.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg