EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Световният БВП за 2021 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният БВП за 2021 година

mail16:05 | 04.01.2022прегледи 1110 коментарикоментари 0


Световната икономика е на стойност 94 трилиона долара според данни на МВФ. Само четири държави – САЩ, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от световната икономическа продукция чрез брутен вътрешен продукт (БВП) в номинално изражение. БВП само на САЩ е по-голям от общия БВП на 170 държави.

Кои са най-големите приноси за световната икономика?

Ето класацията на 50-те най-големи държави по БВП през 2021 г. на базата данни на МВФ.

 

При 22,9 трилиона долара БВП на САЩ представлява приблизително 25% от световната икономика, дял, който всъщност се е променил значително през последните 60 години. Индустриите на финансите, застраховането и недвижимите имоти (4,7 трилиона долара) добавят най-много към икономиката на страната, следвани от професионалните и бизнес услуги (2,7 трилиона долара) и правителството (2,6 трилиона долара).

Икономиката на Китай е втора по номинално изражение, като се движи близо до $17 трилиона БВП. Той остава най-големият производител в света, базиран на продукция с широко производство на стомана, електроника и роботика, наред с други.

Най-голямата икономика в Европа е Германия, която изнася около 20% от световните моторни превозни средства. През 2019 г. общата търговия възлиза на близо 90% от БВП на страната.

На другия край на спектъра са най-малките икономики в света по БВП, предимно развиващите се и островните държави. С БВП от 70 милиона долара Тувалу е най-малката икономика в света. Разположен между Хаваите и Австралия, най-голямата индустрия на този вулканичен архипелаг разчита на териториални права за риболов.

Освен това страната печели значителни приходи от своя уеб домейн „.tv“. Между 2011 и 2019 г. той печелеше 5 милиона долара годишно от компании – включително собственост на Amazon Twitch за лицензиране на името на домейна Twitch.tv – еквивалентно на приблизително 7% от БВП на страната.

Подобно на Тувалу, много от най-малките икономики в света са в Океания, включително Науру, Палау и Кирибати. Освен това няколко страни по-горе разчитат на туристическата индустрия за над една трета от заетостта си.

С прогнозен ръст на БВП от 123%, икономиката на Либия се оценява като най-бързо развиващата се икономика през 2021 година. Петролът задвижва растежа си, като в страната се изпомпват 1,2 милиона барела дневно.  Наред с това износът и депресираната валута са сред основните фактори за нейното възстановяване.

източник:visualcapitalist.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886