EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните цени на храните растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните цени на храните растат

mail18:45 | 07.08.2023прегледи 687 коментарикоментари 0


Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) се възстанови през юли от двегодишните си дъна, тъй като пазарите на растителни масла се повишиха след подновеното напрежение около износа на зърно от Украйна и опасенията относно световното производство, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на ФАО, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли срещу ревизирани 122,4 за предходния месец, съобщи агенцията.

Отчитането през юни, първоначално дадено като 122,3, беше най-ниското за индекса от април 2021 г.

Резултатът от юли беше с почти 12 на сто по-нисък от преди година и с 22 на сто под пика за всички времена през март 2022 г., точно след началото на руската инвазия в Украйна.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с 12 на сто в сравнение с юни, прекъсвайки серия от седем поредни месечни спадове, каза агенцията.

Слънчогледовото олио се възстанови с повече от 15 на сто на месечна база, главно поради несигурността, създадена от решението на Русия да напусне Черноморската инициатива за зърно, позволяваща доставки от Украйна, посочи ФАО.

Производствените опасения и покачващите се цени на суровия петрол доведоха до повишаване на други растителни масла.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 0,5 на сто през юли, тъй като спадът на пазарите на груби зърна компенсира по-високите нива на пшеницата и ориза.

Цените на царевицата паднаха поради перспективата за прибиране на реколтата в Южна Америка и производството в САЩ ще попълни запасите.

За разлика от това, съмненията относно украинския износ и сухото време в Северна Америка повишиха цените на пшеницата, а индексът на ориза се изкачи до най-високата си стойност от почти 12 години след забраната за износ от Индия, сподели ФАО.

Организацията отново изрази притесненията си относно въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки "съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните".

Индексът на цените на захарта падна с близо 4 на сто през юли, отбелязвайки втори пореден месечен спад поради благоприятните перспективи за предлагане в Бразилия и Индия, въпреки че цените бяха с близо 30 на сто по-високи преди година.

Цените на ФАО за млечни продукти и месо спаднаха леко през юли.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161