EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните цени на храни - високи, но стабилни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните цени на храни - високи, но стабилни

mail09:30 | 03.12.2012прегледи 557 коментарикоментари 0


Цените на хранителните продукти са се стабилизирали след пика си през лятото, но остават близо до рекордно високите си нива и все още заплашват оцеляването на милиона хора, със съжаление констатира Световната банка в новия си доклад, цитиран от световните агенции.
Авторите на доклада отбелязват, че през октомври хранителни стоки са стрували средно с 5% по-малко, отколкото през юли, когато бяха достигнали пика си. Подобрението идва преди всичко от спада на цените на мазнините. Зърнените култури също са поевтинели, но по-слабо.
Експертите на Световната банка допълват, че "цените на хранителните продукти остават относително високи и превишават равнищата си от миналата година със 7%". "Високите цени все повече се налагат като нова норма.
Планетата не може да си позволи да търпи такава тенденция, след като 870 милиона души продължават да гладуват, а милиони деца умират всяка година" заради недохранване, отбелязва Отавиано Кануто, вицепрезидент на Световната банка, в комюнике, цитирано от АФП.
За една година цените на царевицата са скочили със 17% през октомври. При царевицата повишението е с 24%, докато оризът е поевтинял със 7%. Най-силно е понижението на цените на захарта – 20%. Кануто предупреди, че продоволствената сигурност трябва да остане приоритет за световната общност, въпреки че сега не сме изправени пред криза, каквато преживяхме през 2008 година. Трябва да вземаме допълнителни мерки за развитие на продоволствените програми и подобряването на ситуацията в селското стопанство, допълни вицепрезидентът на Световната банка, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 


Тагове: цени, храна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg