EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световната икономика в плен на слабия растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната икономика в плен на слабия растеж

mail14:36 | 02.06.2016прегледи 894 коментарикоментари 0


Световната икономика е в плен на слабия растеж и е уязвима за попадане в ново дълбоко низходящо движение, ако правителствата не предприемат спешни действия, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Представяйки своя шестмесечен доклад за икономическите перспективи, базираната в Париж организация засили призива към отделните правителства да стимулират икономиките си чрез разширяване на инвестициите и прилагането на политики, които да подсилят конкуренцията, да увеличат мобилността на работната сила и да укрепят финансовата стабилност.

Необходими са спешни правителствени стимулиращи мерки, заяви главният на ОИСР Катрин Ман. Колкото по-дълго световната икономика остава в капана на ниския растеж, толкова по-трудно ще бъде да се прекъсне негативната обратна връзка, добави тя.

Според ОИСР глобалните икономически прогнози са спаднали с около 0,3 процентни пункта през последните шест месец. Въпреки това организацията продължава да очаква растеж на световната икономика от 3,0% през 2016 година – без промяна спрямо предходната прогноза, преди слабо ускоряване на растежа до 3,3% през следващата година.

ОИСР обаче намали своите прогнози за общия растеж на 34-те страни - членки на организацията до 1,8% през тази и до 2,1% през следващата година, съответно от 2,2% и 2,3% при предишния доклад, представен през миналия ноември.

Базираната в Париж организация отбеляза, че възможността британците да гласуват на референдума на 23-ти юни за напускане на ЕС представлява "основен риск", който може да има значителни последици както за страната и за Европейския съюз, така и за останалия свят. Ако Великобритания гласува за излизане от Съюза, това ще навреди на икономическия растеж и може да провокира външни шокове посредством глобалните финансови пазари.

ОИСР намали прогнозите за икономическия растеж на САЩ през 2016 година до 1,8% от 2,0%, цитирайки слабото външно потребление и много оскъдните инвестиции в петролния и миннодобивния сектор.

Дори ако Великобритания остане в рамките на ЕС, организацията вече очаква растеж на британската икономика от едва 1,7% спрямо предходна прогноза за 2,1 на сто. Но евентуален сценарий Brexit може да доведе до орязване на растежа на БВП на Великобритания през следващите няколко години с по 0,5 на сто ежегодно.

В същото време обаче ОИСР вижда подобрение на икономическите перспективи в еврозоната, изключвайки рисковете около предстоящия британски референдум и вече очаква повишение на БВП на региона с 1,6% през настоящата година спрямо предишна прогноза за растеж с 1,4%. По-добрите прогнози за еврозоната се базират главно на подобрени перспективи пред германската и френската икономики и на по-солидния от очакваното икономически растеж на еврозоната през първото тримесечие на годината. Организацията обаче запазва без промяна очакванията си за слабо ускоряване на растежа до 1,7% през следващата година.

Относно Япония, ОИСР вече очаква икономически растеж от 0,7% през тази и от 0,4% през 2017-а спрямо предишни прогнози за повишение на японския БВП съответно с 0,8% и с 0,6%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg