EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световната безработица ще нарасне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната безработица ще нарасне

mail15:35 | 15.01.2024прегледи 485 коментарикоментари 0


Очаква се равнището на безработица в световен мащаб да нарасне до 5,2 процента тази година, предимно заради ръст на безработните в развитите икономики. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новия доклад на Международната организация на труда (МОТ), посветен на световната заетост и социални перспективи през 2024 година.

Докладът на МОТ за световната заетост и социални перспективи за 2024 г. прогнозира, че броят на безработните ще се повиши с 2 милиона през настоящата година, с което нивото на безработица ще достигне до 5,2 процента, докато през 2023 г. бе 5,1 на сто.

"Прогнозираме скромно влошаване на пазарите на труда, отчасти защото растежът по света се забавя", обяснява Ричард Саманс, директор на изследователския отдел в МОТ.

След кратък скок на производителността на труда, докато страните се възстановяваха от пандемията, сега производителността бързо се завръща към ниските темпове на растеж, наблюдавани през предходното десетилетие, посочват експертите.

"По време на периоди на бавен растеж на производителността на труда, реалният разполагаем доход и реалните заплати често са уязвими на внезапни ценови шокове", пише още в доклада.

Също така се очаква скромно увеличение на заетостта сред страните с по-високи доходи през идните две години. Нарастването на работните места в страните с ниски и средни доходи ще остане стабилно.

"Ситуацията е особено обезпокоителна в страните с високи доходи, където се очаква заетостта да премине от растеж към понижение през 2024 г., а през 2025 г. ситуацията ще се подобри леко", заявява МОТ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg