EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Световен киноложки център в Костинброд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световен киноложки център в Костинброд

mail14:14 | 27.10.2011прегледи 702 коментарикоментари 0


Световен киноложки център ще бъде създаден в Костинброд под егидата на Световния киноложки алианс и Паневропейския ловен съюз. Това съобщи Аврам Петков, председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) и съпрезидент на алианса, на пресконференция в Международен панаир Пловдив, където ще се проведат състезания за Световната киноложка купа 2011.
В центъра ще има селекционна ферма за кучета от трите официално признати български породи – овчарско куче, лудогорско гонче и барак. Ще бъдат изградени стадион за обучение на кучета и полигон за изпити по пригодност за лов. Ще се сформира и международна школа за обучение на съдии за Източна Европа.
Искаме да започне и създаването на зоополиция в България, защото това е единственият начин цивилизовано да се справим с проблема с бездомните кучета, заяви Аврам Петков.
Основаването на киноложкия център е съвместна инициатива на БРКС и Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС), които неотдавна подписаха договор за партньорство. В областта на кинологията в България има голямо поле за действие, смята Асен Пиперков, председател на БЛРС и президент на Паневропейския ловен съюз. Започнахме работа по уточняването на родословията на ловните кучета у нас, ще им поставим чипове и ще ги снабдим с паспорти по международни стандарти, каквито са европейските изисквания, добави той.
Над 300 кучета от от 8 държави - България, Германия, Естония, Испания, Латвия, Литва, Русия и Украйна, ще участват в надпреварата за Световната киноложка купа 2011, съобщи Аврам Петков. За първи път у нас ще бъдат показани белгийски грифон и китайско голо куче. Съдиите са от Аржентина, Германия, Испания, Латвия и Украйна.
Състезанията ще започнат на 29 октомври в 11 ч. в палата 8 на панаира, а преди това ще бъде направена презентация на трите официално признати породи български кучета. Само техни представители имат право да участват в европейски и световни шампионати и да получават титли.
Турнирите за купата са под егидата на БРКС и Световния киноложки алианс, чийто президент Мария Феррер от Испания също пристигна в Пловдив. И аз имам домашен любимец от България – овчарско куче, което ми подари премиерът Бойко Борисов, похвали се Мария Феррер на пресконференцията. Тя благодари на българските представители в алианса за тяхната активна дейност за популяризиране на българските породи и на Международен панаир Пловдив за „прекрасната организация и отличните условия“ за провеждане на състезанията.
Освен тях, на 29 и 30 октомври ще има международни и национални киноложки изложби за присъждане на титли на кандидат-шампиони по красота. В двата дни БРКС ще дава експертни оценки за признаване на породност на кучета без родословни документи и ще организира Празник на домашния любимец, в който ще се присъждат призове в 4 възрастови категории, а победителят от всички класове ще получи специална купа. Проявата е планирана за 30 октомври от 11 ч. на втория етаж в палата 8, която по време на изложбите ще бъде отворена от 9 до 18 ч, а в неделя – до 16 часа.


 


Тагове: кучета, център
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg