EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Светият Синод ще подкрепи МПЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светият Синод ще подкрепи МПЦ

mail13:28 | 27.11.2017прегледи 6251 коментарикоментари 0


Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква /МПЦ/ признава Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода.
Светият Синод е решил да определи Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан - председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.
Решението е по повод отправено писмо от Македонската православна църква.
Заседанието е проведено днес в пълен състав, като е разгледано писмото на Македонския архиепископ Стефан, председател на Св.Синод на МПЦ.
Българската православна църква - Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват от Синода.

Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/- Охридска архиепископия изрази благодарност на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за днешното решение да приемат да бъдат Църква-Майка, съобщи БГНЕС. "Днешното решение на Светия синод на БПЦ дава надежда за окончателното решение на статута на легитимната автокефална МПЦ в семейството на православните църкви. Очакваме и в бъдеще БПЦ да бъде постоянен сътрудник на МПЦ- Охридска архиепископия за постигането на необходимата цел", се казва в специално съобщение на Светия синод на Македонската православна църква. В документа се подчертава, че двете църкви носят отговорност пред своите православни народи, които споделят множество общи християнски ценности в изминалите векове. БГНЕС припомня, че днес Светият синод в София прие да бъде Църква-Майка и да се застъпи за разрешаването на статута на МПЦ-ОА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg