EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ:Стагнация в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:Стагнация в България

mail15:00 | 22.07.2010прегледи 776 коментарикоментари 0


Десетте източноевропейски страни членки на ЕС, които се възстановяват от най-голямата рецесия през последните 20 години, ще останат засегнати от високата безработица, посочи днес Световната банка, цитирана от агенция Bloomberg.
През май равнището на безработица в тези страни, сред които е и България, достигна 10% спрямо средно 6,5% през юни 2008 година. Най-голяма е безработицата в трите балтийски страни (Латвия, Естония и Литва) и Словакия.

Според доклада БВП на България ще отчете нулев растеж за тази година и около 2% през следващата. Икономическа стагнация се очаква и в Румъния, като по-мрачни са прогнозите единствено за Латвия, чийто БВП се очаква да продължи да се свива и през тази година. Освен в България, Румъния и Литва, икономическата активност се очаква да остане слаба в Естония и Унгария през тази година. Латвия е единствената страна, където БВП се очаква да продължи да се свива и през тази година, като от Световната банка очакват той да стигне предкризисните си нива едва през 2014-2015 година.

Броят на хората, останали без работа, нарасна до 4,7 милиона спрямо 3 милиона в периода, когато заради глобалната криза заемите бяха замразени, а инвестициите спряха, посочва световният кредитор.
Безработицата ще започне да намалява едва догодина, тъй като компаниите отлагат наемането на работници, докато възстановяването не стане по-стабилно, а банките остават предпазливи при отпускането на кредити, отбеляза Световната банка.
Заради инвеститорите, нежелаещите да рискуват и избягващи активите в Източна Европа, бе предизвикан спад на валутните курсове, а разходите по изплащането на ипотеки и потребителски заеми, деноминирани в чуждестранна валута, се повишиха.
Унгарският форинт и румънската лея са сред десетте най-зле представящи се валути в света тази година.
Икономиките на 10-те източноевропейски страни тази година ще нараснат средно с 1,7%, а идната година - с 3,3%, след като през 2009 г. БВП се сви средно с 3,6%, очаква Световната банка.
Прогнозите на световния кредитор са по-високи от предвижданията на ЕК, която залага през 2010 г. БВП на тези страни да се увеличи с 1,5%, а догодина - с 3,1%.
Най-висок икономически растеж за тази година се очаква в Словакия, чиито автомобилни заводи произвеждат 800 000 коли годишно, а след нея е Полша, която е единствената страна от ЕС избегнала рецесията миналата година.
БВП на Словакия се очаква да бъде 3,7% тази година и 4% догодина, а на Полша - съответно 3% и 3,7%.
Като се има предвид, че икономическото възстановяване все още е крехко и неравномерно, регионът трябва да гарантира стабилността на банковата система и да намали бюджетните дефицити и дълговете, посочи Световната банка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158