EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сблъсъци на сръбско-унгарската граница + мигранти към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сблъсъци на сръбско-унгарската граница + мигранти към България

mail06:50 | 17.09.2015прегледи 5616 коментарикоментари 0


Вчера тълпата мигранти, блокирана между границите на Сърбия и Унгария в района на контролно-пропускателния пункт Хоргош, опита да премине през загражденията с бодлива тел на унгарска територия. Мигрантите, скандирайки ругатни и лозунги, се опитаха да разкъсат или пробият загражденията, съобщава агенция Фокус. Унгарската полиция използва сълзотворен газ, което за известно време охлади страстите сред мигрантите. По-късно група мигранти запали донесени по-рано автомобилни гуми, с цел димът от тях да отива към унгарските полицаи. Унгарската полиция опита да потуши горящите автомобилни гуми с водомети, а сръбските полицаи , охраняващи границата от своя страна, не се намесиха в случващото се.
Унгария призова Сърбия да предприеме действия срещу агресивните мигранти, които атакуват унгарските полицаи по границата. „Група много агресивни мигранти в момента атакува унгарската полиция с камъни и парчета бетон. Тази атака идва от Сърбия, от сръбска територия. Поради тази причина аз моля сръбския министър на вътрешните работи да призове сръбските власти да предприемат незабавни действия срещу тези мигранти“, заяви унгарският министър на вътрешните работи Петер Сийярто..
По данни на съветник по сигурността на унгарския премиер Виктор Орбан, 20 полицаи са ранени при сблъсъците.
По-късно три „Хъмвита“ (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle — Високопроходима многоцелева колесна машина ) на унгарската армия, оборудвани с оръжие бяха разположени на границата със Сърбия в района на Хоргош .Военните автомобили са излезли от пътя и са спрели в полето, на няколко стотин метра от границата. В „Хъмвитата“ има маскирани военнослужещи.
Сърбия изрази протест поради използването на специални средства на границата с Унгария.
„Силите на унгарската полиция, опитващи се да разпръснат тълпата бежанци на контролно-пропускателния пункт „Хоргош“ на границата със Сърбия са използвали водомети и сълзотворен газ, които са достигнали сръбска територия. Това е било прехвърлено през граничната линия , на което нито една държава няма право и аз решително протестирам срещу това действие“, заяви министърът на труда на Сърбия Александър Вулин.
Вулин заяви, че се опитва да убеди бежанците, които Унгария не пуска, да се върнат в специално оборудвания за нуждите им транзитен център в сръбския град Канижа, в близост до унгарската граница. По неговите думи част от мигрантите вече са тръгнали натам.
„Унгария е длъжна да обезпечи правата на бежанците. За вчерашния ден унгарската страна е обработила само 70 молби за предоставяне на убежище. Сърбия само днес сутринта в специалния център в Прешево на границата с Македония е обработила данните на 1630 мигранти“, добави Вулин.
Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, заяви, че Сърбия ще изпрати допълнителни полицейски сили към границата с Унгария, а полицаите ще се опитат да отдалечат мигрантите от граничните заграждения,
„Целта е да предотвратим бъдещи атаки от страна на унгарската полиция от наша територия и по хуманен начин, с уважение да дистанцираме мигрантите от загражденията и унгарската полиция“, заяви Стефанович.
Съветникът на унгарския премиер Виктор Орбан Дьорд Баконди от своя страна заяви, че Унгария ще постави нова, по-здрава ограда по границата със Сърбия..
„Мигрантите бяха поставили „ултиматум“ на полицията. Те казаха, че или ще ги пуснем да минат, или ще използват насилие. Но унгарската полиция не се поддава на ултиматуми. Ние ще възстановим оградата. На практика ще издигнем по-здрава ограда“, заяви Баконди.

Стотици мигранти са окупирали международната автогара в Истанбул. Според турски медии около 2 хиляди души са в очакване да потеглят към западните граници на Турция с Гърция и България.
Но полицията не разрешава на автобуси с мигранти да пътуват. Хората,мъже,жени,деца,между които и пеленачета са настлали постилки и са налягали върху земята.
Районът около автогарата също е задръстен от бежанци.
Други групи мигранти са разпънали палатки край магистралата за Капъкуле недалеч от град Одрин. Турските власти не им разрешават да стигнат до ГКПП за България и Гърция. Но въпреки това отказват да се върнат обратно, надявайки се, че ще им разрешат да преминат в Гърция или България и оттам в Европа.
Големи групи бежанци от Сирия и Ирак тръгнаха пеш от Истанбул за Одрин, след като турската полиция спря пътническите автобуси за одринския регион в опит да спре няколстотин мигранти, които искат да се доберат до България или Гърция през сухопътните граници, понеже пътят през морето крие повече опасности.
Близо 800 души, жени, мъже, деца вървяха пеш по магистралата. Пред турникетата за град Одрин властите ги спряха и не им позволиха да стигнат до границата. Тогава те разпънали палатките.
От валийството и общината осигурили вода и храна на бежанците. При разпределянето на храната обаче избухнали кавги.
Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че предишната нощ склонили около 4500 бежанци да се върнат обратно. Около 1000 бежанци се намирали в Одрин.

„Гранична полиция” е подготвена за миграционен натиск, но такъв към момента не се наблюдава. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона с оглед случващото се в други европейски страни. Не се наблюдават големи групи от хора, които да се придвижват към нашата територия. Това обяви директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов по време на брифинг в Националния координационен център на дирекцията.
Гл. комисар Ангелов съобщи, че от началото на годината в страната ни са влезли 7 640 души, което с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Само за последните 24 часа са били заловени 54 души на границата ни. 21 от тях са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни. Гл. комисар Ангелов обясни, че тези цифри са средни на фона на броя на задържаните ежедневно хора. Той призна, че има завишен натиск, но такъв е характерен за всички граници на ЕС в момента, а усилията, които МВР и цялото правителство полагат дават нужния резултат за това българската граница да не се превърне в отворена врата за бежанците към Европа. Главен комисар Ангелов увери също, че „Гранична полиция” е напълно подготвена за развой на събитията, подобен на ситуацията при гръцко-македонската граница, въпреки че трябва да се справя с липсата на достатъчно техника и хора. Той допълни, че за момента няма данни това да се случи, но виждайки какво се случва в съседните държави трябва да бъдем подготвени и за този вариант. По отношение на това дали от „Гранична полиция” ще поискат още помощ от военното министерство, Ангелов коментира, че има разговори в тази насока, но към момента не е ясно колко и какви военни сили ще подсилят охраната на границите. Той посочи, че целта на „Гранична полиция” е да уплътни цялата граница, но това е трудно, защото липсват достатъчно хора и техника, а каналджиите следят всеки техен ход и постоянно променят точките, през които прекарват имигрантите. Главен комисар Ангелов увери, че се прави всичко възможно и необходимо, за да бъде защитена, както българската, така и границата на ЕС и това е видно на фона на случващото се в държавите около нас.

/агенция Фокус, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg