EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сбербанк изплаща рекордни дивиденти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сбербанк изплаща рекордни дивиденти

mail16:45 | 24.04.2023прегледи 833 коментарикоментари 0


"Сбербанк", водещата руска банка, в която държавата е основен акционер, обяви, че ще изплати рекордни дивиденти, предаде Франс прес. Тази мярка, според наблюдатели, ще е от полза за руския бюджет, който е под тежестта на санкциите заради руската инвазия в Украйна.

Акционерите на държавната банка са гласували на Общо събрание за изплащане на 565 милиарда рубли (6,3 милиарда евро по текущия курс), обяви групата в комюнике.

"Най-големите дивиденти в историята на банката дават сигнал на пазара, че една голяма компания се чувства уверена и икономиката се адаптира към текущата ситуация". Това уверява министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран в комюникето. 

Главният изпълнителен директор на "Сбербанк" Герман Греф също е заявил в прессъобщението колко е важно тази сума да бъде изплатена след една "сложна" 2022 година, уточнявайки, че половината от дивидентите ще бъде изплатена на руската държава, която е мажоритарен акционер, а останалата част на 1,5 милиона частни акционери.

Надзорният съвет е препоръчал в средата на март да бъдат изплатени тези рекордни дивиденти.

Руският финансов експерт Константин Асатуров, цитиран от икономическата медия РБК, обясни тогава, че нуждата от допълнителни приходи за държавната хазна е била водещата причина за тази щедрост на "Сбербанк".

Според Асатуров това решение ще позволи също да "бъдат подкрепени и задържани" хиляди миноритарни акционери.

Руският федерален бюджет понастоящем е натоварен със силно увеличение на разходите, най-вече военните, заради офанзивата в Украйна, но и поради спада на приходите от въглеводороди.

В началото на март Герман Греф обяви, че нетната печалба на "Сбербанк" се е сринала с близо 80 на сто, което според него е в резултат на една "крайно трудна година".

В резултат на първите санкции, насочени към европейския филиал, "Сбербанк" обяви в началото на март 2022 година, че ще се оттегли от европейския пазар. В края на май компанията е била изключена и от системата Суифт (Swift).

По искане на руското правителство в крайна сметка не е изплатила дивиденти на акционерите си през миналата година. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037