EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ ще консултира регионални инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ ще консултира регионални инвестиции

mail17:15 | 12.01.2024прегледи 492 коментарикоментари 0


Световната банка ще предостави консултантска подкрепа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез споделяне на най-добри световни практики и идеи за интегрирани регионални инвестиции.

Споразумение за това бе подписано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и Лeсе Мелгард – постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, съобщиха от Министерството.

През следващите 30 месеца екип от експерти на Световната банка ще работи с различни заинтересовани страни на регионално и централно ниво, за да повиши знанието и осведомеността за реализирането на интегрирани регионални инвестиции.

Предвижда се банката да предостави програма за изграждане на капацитет за изпълнение на тези инвестиции с цел подобряване качеството на съществуващите стратегии, планове и проекти. Експертите ще споделят опит и примери за най-добри практики и изграждане на партньорства с българските си колеги.

"Създаваме иновативен подход в регионалното развитие. Не отделните региони и общини да търсят експертиза в София, например или в международните финансови институции, а сега експертизата отива на място – на терен, при хората, при техните инвестиционни нужди", каза по време на подписването министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

По думите му това ще бъде изключително полезно за хората, особено в година, в която се очаква голям обем инвестиции. "Най-важното е присъствието в регионите", подчерта министърът.

"Интегрираното развитие в България изисква инвестиции и всеобхватни партньорства, които включват идеи и опит от широк кръг заинтересовани страни, включително общностите, които могат да спечелят най-много", каза Лесе Мелгард, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. "Като водеща институция, работеща в областта на развитието, за Световната банка е привилегия да предостави на България глобални знания и опит в подкрепа на изоставащите региони и в полза на всички българи", допълни постоянният представител на Банката.

Това е третият ангажимент по новото Рамково споразумение за възмездни консултантски услуги, подписано с правителството на България през 2022 г. и предназначено да предостави подкрепа за програмния период на ЕС 2021-2027 г., напомнят от Министерството.

От влизането си в Европейския съюз през 2007 г. страната ни се възползва от безвъзмездни средства и финансиране от ЕС, с цел преодоляване на регионалните неравенства. За да се справи с тези предизвикателства пред развитието, България възприе нов подход за финансиране на регионалното развитие, който прилага интегрирани териториални инвестиции, насочени към първопричините за специфичните затруднения в растежа във всеки регион.

Тези интегрирани инвестиции позволяват пакети от проекти, базирани на регионални нужди, да бъдат финансирани от различни програми по Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. , която беше одобрена от ЕК на 16 декември 2022 г., се изпълнява чрез прилагането на инструменти за интегрирано териториално развитие с цел постигане на по-добър инвестиционен фокус, по-ефективни и ефикасни интервенции, засилен междусекторен диалог и реализиране на успешни партньорства между различни заинтересовани страни на местно ниво.

Основните инвестиции се осъществяват в съответствие със заложените цели и приоритети в одобрени от Министерски съвет на 16 ноември 2022 г., Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво 2 за периода 2021-2027 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg