EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ: Силното външно търсене спасява България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: Силното външно търсене спасява България

mail12:45 | 18.11.2010прегледи 706 коментарикоментари 0


Икономиката на България се възстановява благодарение на силното външно търсене, докато търсенето на вътрешния пазар все още изостава. Тези изводи са част от представеното днес във Варшава ново издание на Редовния икономически доклад за ЕС 10 на Световната банка, цитиран от агенция Фокус.
Според доклада, увеличените запаси и износът са в основата на възстановяването, с водеща роля на промишлеността.
“България отбеляза растеж, макар и скромен, през третото тримесечие на 2010 г. след 6 последователни тримесечия на свиване на икономиката”, казва Каспар Рихтер, старши икономист на Световната банка за Района на Европа и Централна Азия и един от водещите автори на доклада. „Премахването на структурните бариери, обаче, ще засили растежа и ще намали сериозната разлика в производителността между България и водещите икономики в ЕС. България би могла да се възползва от значителните по размер европейски фондове за подобряване на инфраструктурата и качеството на човешкия капитал, тъй като глобалната финансова криза доведе до намаляване на частните капиталови потоци.”, се казва още в съобщението на Световната банка.
Половин година след като Европа бе разтърсена от криза на държавния дълг, възстановяването на страните от ЕС 10 продължава през 2010 г., с тенденция на засилване през 2011 г.
Подемът постепенно се разпространява в целия регион. През 2010 г. Словакия и Полша са лидери в региона с растеж равен на или по-висок от 3.5 процента, тъй като икономиките на тези две страни бяха по-слабо засегнати и се възползваха от нормализацията на глобалните търговски и капиталови потоци, а в случая с Полша и от солидно потребление. В Естония и Литва, които предприеха сериозни корекции заради кризата, се наблюдава обрат от свиване на икономиките от около 15 процента през 2009 г. към ръст от около 2 процента през 2010 г. Растежът в Чехия, България, Унгария и Словения се очертава по-скромен - между 0 и 2.0 процента, като търсенето на вътрешния пазар остава слабо. Само в Латвия и Румъния се очаква свиване на икономиката през 2010 г., което е отражение на породената от кризата огромна нужда от корекция на неустойчивия вътрешен бум в тези страни. През 2011 г. се очаква растежът да е положителен във всички страни от ЕС10.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg