EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ с по-голяма роля за еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ с по-голяма роля за еврофондовете

mail14:15 | 31.01.2013прегледи 535 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на изменение на меморандума за разбирателство със Световната банка за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на структурните инструменти на Европейския съюз. Според ратифицирания през м. юли м. г. документ помощта ще се предоставя под формата на консултантски услуги на потенциалните бенефициенти на оперативните програми и ще бъде финансирана по линия на техническата помощ на съответните оперативни програми.

Изменението на меморандума разширява източниците на финансиране с добавяне на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и, съответно, Програмата за развитие на селските райони и допълва сферите на предоставяни услуги със сектора на селското стопанство. Областите на техническа помощ се запазват както в останалите случаи – подкрепа в разработването на секторни стратегии в ключови области за инвестиции, при подготовката и реализацията на вече идентифицирани проекти, при идентифицирането на секторни инвестиционни програми за предстоящия програмен период 2014-2020 г., при идентификация на проблеми в управлението, засягащи публичните институции в сектора, при изграждане и повишаване капацитета на публичната администрация, при провеждането на мониторинг и оценка на реализираните с евросредства програми и проекти.
Одобрен беше и Планът за действие за 2013 г., включващ мерките и интервенциите на експертите от Световната банка по оперативните програми. Тяхната експертиза ще бъде насочена към секторите „Околна среда” (при изготвянето на отраслова стратегия за ВиК, преглед на публичните разходи при предоставянето на ВиК услуги, преглед на действащата регулаторна рамка и изготвяне на програма за подобряване на ефективността в отрасъла, изготвяне на стратегически финансов план), „Транспорт” (разработване на стратегически план, план за действие за безопасността по пътищата 2013-2020, средносрочна оперативна програма за пътищата), „Административен капацитет и техническа помощ” (предоставяне на експертиза в процеса на разработване на нови програмни документи), „Хидромелиорации” (изпълнение на мерки за укрепване на конкурентоспособността на селското стопанство и екологичната устойчивост в хидромелиоративния сектор). Ще продължи и подготовката на ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., включваща подкрепа за изготвяне на доклад за иновационна стратегия, идентифициране и разработване на водещи мерки в областта на иновациите, които да залегнат в програмирането за периода 2014-2020, разработването на план за действие за предоставяне на услуги по внедряване на иновации./Пресцентър Министерски съвет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037