EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СБ може да финансира санирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ може да финансира санирането

mail06:55 | 11.02.2019прегледи 1139 коментарикоментари 0


Световната банка може да подпомогне предложението на НСОРБ за продължаване на програмата за саниране на многофункционални жилищни сгради. Това беше отбелязано на съвместна пресконференция на кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на НСОРБ, и Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка у нас.
Пред журналистите Дзарконе посочи, че от август миналата година е на тази позиция, а първият град, който е избрал да посети, е Велико Търново. Това не е случайно, защото от проучванията и от докладите на дипломатическите мисии в страната откроихме една интересна тенденция във Велико Търново, заради която го определям като "град-магнит", каза Дзарконе. По думите му градът привлича хора и преки чуждестранни инвестиции, за разлика от много други градове в страната, където те са отлив - затова може да бъде град модел.
Доброто взаимодействие между местна власт, бизнес и образование е било коментирано на срещата с представители на общинското ръководство.
Делегацията от Световната банка е посетила и голям завод от хранително-вкусовата промишленост, който, за да осигури работници за производството си, предоставя безплатен транспорт в периметър от 40 километра.
Според инж. Панов сред приоритетите на местната власт в следващия период ще бъде финансирането на проекти за саниране на жилища, защото това е една от инициативите на правителството, която продължава да бъде одобрявана, а НСОРБ има решение за нейното продължаване от миналата година. Преди четири години Световната банка е можела да отпусне заем около 300 милиона лева за подобен проект, но правителството е открило други форми на финансиране, без зависимост от банките, отбеляза Дзарконе.
Той уточни, че Световната банка може да финансира мащабни проекти от подобен характер, които са обосновани, но по-важни са анализите и съветите, които нейните експерти предоставят на българските институции.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg