EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СБ: $860 млрд. дългове на бедните държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: $860 млрд. дългове на бедните държави

mail08:40 | 14.10.2021прегледи 693 коментарикоментари 0


Дълговото бреме на държавите с ниски доходи в света нарасна с 12% до рекордните 860 млрд. долара през 2020 г., тъй като страните отговориха на коронавирусната криза с масивни фискални, парични и финансови пакети за стимулиране, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че докладът показва драматично нарастване на дълговата уязвимост, пред която са изправени страните с ниски и средни доходи, и призова за спешни стъпки, за да се помогне на държавите да достигнат по-устойчиви нива на дълга.

"Нуждаем се от цялостен подход към проблема с дълга, включително намаляване на дълга, по-бързо преструктуриране и подобрена прозрачност“, посочи Малпас при представяне на новия статистически доклад за международния дълг през 2022 г.

"Устойчивите нива на дълга са жизненоважни за икономическото възстановяване и намаляването на бедността“, допълни той.

В доклада се посочва, че външният дълг на страните с ниски и средни доходи се е увеличил общо с 5,3% през 2020 г. до 8,7 трлн. долара, засягайки държави във всички региони.

В същото време ръстът на външния дълг изпреварва брутния национален доход (БНД) и ръста на износа, като съотношението външен дълг към БНД, с изключение на Китай, е нараснало през 2020 г. с пет процентни пункта до 42%, докато съотношението дълг към износ се е повишило до 154% през миналата година от 126% през 2019 г.

Малпас заяви, че усилията за преструктуриране на дълга са спешно необходими предвид изтичането в края на тази година на Инициативата за преустановяване на обслужването на дълга  (DSSI), договорена от Групата на 20-те водещи икономики, която инициатива предложи временно отлагане на плащанията по дълга.

През миналата година Г-20 и Парижкият клуб на официалните кредитори стартираха Обща рамка за третиране на дълговете, за да преструктурират неустойчивите дългови ситуации и продължителния недостиг на финансиране в държави, отговарящи на изискванията на DSSI. Досега обаче са кандидатствали само три държави - Етиопия, Чад и Замбия.

Докладът на СБ показа, че нетните финансов потоци от многостранни кредитори към страни с ниски и средни доходи са нараснали до 117 млрд. долара през 2020 г., което е най-високото ниво за последното десетилетие.

Нетното кредитиране на страни с ниски доходи се е увеличило с 25% до 71 млрд. долара, което също е 10-годишен връх, като МВФ и други многостранни кредитори са предоставили 42 млрд. долара, а двустранните кредитори - 10 млрд. долара, посочва Световната банка.

Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка, заяви, че предизвикателствата, пред които са изправени страните със силно задлъжнялост, могат да се влошат с покачването на лихвените проценти.

"Политиците трябва да се подготвят за възможността за дългове, когато условията на финансовите пазари станат по-малко благоприятни, особено в развиващите се пазари и развиващите се икономики", каза тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136