EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ:Забавяне на растежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Забавяне на растежа

mail16:30 | 05.02.2014прегледи 906 коментарикоментари 0


Икономическият растеж в САЩ се е забавил до 1,9% през 2013 година спрямо 2,8% предходната година въпреки силното нарастване на БВП през второто шестмесечие. Това показват предварителните данни за четвъртото тримесечие, оповестени от Бюрото за икономически анализи, цитирано от ДПА.
Забавянето миналата година се дължи на големия спад на правителствените разходи след влизането в сила на бюджета на драстични икономии през март. Други причини са по-бавният растеж на личното потребление, на търговските инвестиции и инвестициите в недвижими имоти и на износа.
През четвъртото тримесечие обаче годишният растеж на икономиката на САЩ е достигнал 3,2% благодарение на най-силните потребителски разходи от 3 години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на американското министерство на търговията.
Това отговаря на очакванията на експертите показателят да се забави до 3,2% спрямо 4,1% през третото тримесечие. Освен потреблението, за растежа са допринесли и други сегменти на икономиката като търговията и бизнес инвестициите. Предварителните данни за нарастването на БВП на САЩ бяха публикувани ден, след като Управлението за федерален резерв (УФР) обяви, че икономическият растеж и активността са се засилили през последните месеци.
УФР обяви ново свиване на месечните си покупки на активи и изглежда не обърна внимание на изненадващо рязкото забавяне на растежа на заетостта през декември, отбелязва Ройтерс.
Потребителските разходи са нараснали с 3,3% - най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2010 година. Разходите на потребителите, които допринасят за над три четвърти от икономическата активност в САЩ, нараснаха 2% през третото тримесечие.
Бизнесът е натрупал складови наличности на стойност 127,2 милиарда долара - най-голямата сума от първото тримесечие на 1998 година, което е допринесло за увеличаване на БВП с 0,42 процентни пункта. С изключение на наличностите по складовете, икономиката е нараснала с 2,8% след увеличението от 2,5% през третото тримесечие.

 


Тагове: САЩ, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158