EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ:42 години средна възраст във фермерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:42 години средна възраст във фермерите

mail06:30 | 25.07.2019прегледи 633 коментарикоментари 0


Средната възраст на работниците, наемани от фермерите в САЩ, нараства постоянно, обявиха от американското министерство на селското стопанство, цитирани от електронното издание "В новом свете". Според ведомството това се дължи на застаряването на родените в чужбина труженици, които представляват повече от половината работна сила в селското стопанство. Поне половината от тях пък пребивават нелегално в САЩ и при затегнатите напоследък мерки в това отношение не може да се осъществи смяната на поколенията.

Между 2007 и 2016 г. броят на нелегално влезлите в САЩ мексиканци е намалял според оценки с около 22%, като именно тогава средната възраст на работниците в американските ферми се е повишила от 36 на почти 42 години.

Всичко това създава сериозни проблеми с намирането на работници, тъй като по думите на фермерите в САЩ на практика е невъзможно да бъдат открити американци, съгласни да се захванат с такава „кършеща кръста” работа като прибирането на реколтата. Това се отнася с особена сила за фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци, както и за млекопроизводителите.

От Федерацията на американските фермерски служби предупреждават, че ако не се намери решение на проблема, много ферми ще бъдат принудени да зарежат бизнеса, а това на свой ред ще доведе до необходимостта от внос на селскостопанска продукция от Мексико и останалите държави от Латинска Америка. „Или ще можем да внасяме работници, или ще внасяме продукти”, резюмират то федерацията. Оттам смятат, че единственият изход от положението е рязкото увеличаване на ежегодния брой работни визи за мигранти, които ще се трудят в селското стопанство. Законопроект в този смисъл бе внесен в Камарата на представителите на американския Конгрес през януари, но няма яснота кога ще бъде поставен за разглеждане.

 

източник: Sinor.BG


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136