EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Цената на яйцата променлива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Цената на яйцата променлива

mail10:05 | 16.02.2023прегледи 691 коментарикоментари 0


Американските птицевъди възнамеряват да дадат своя принос, за да намалят текущите силно променливи цени на яйцата, като продадат около 400 милиона излишни яйца на производителите на храни, предаде Асошиейтед прес.

Но първо трябва да убедят Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) да промени правилото, което не позволява яйцата, снесени от пилета в месната промишленост, да се използват за консумация от човека.

Цените на яйцата се повишиха през последната година заради продължаващата епидемия от птичи грип и най-високата инфлация от десетилетия, което предизвика призиви за разследване на повишаването на цените. Средната национална цена на дребно на дузина яйца достигна 4,25 долара през декември спрямо 1,79 долара година по-рано, според последните правителствени данни.

Търговската група на Националния съвет по пилетата подаде официална петиция до Администрацията по храните и лекарствата в четвъртък, като поиска от служителите да премахнат правилото, прието през 2009 г., което не позволява на производителите на пилета да продават излишните си яйца, защото не се охлаждат веднага.

"Вече изправени пред рекордни цени на яйцата, потребителите може да бъдат още по-силно засегнати, тъй като навлизаме в сезона на Великден, освен ако FDA не ни предостави път за добро използване на тези яйца", каза Ашли Питърсън, старши вицепрезидент на търговската група на научните и регулаторни въпроси.

Епидемията от птичи грип оказа огромно въздействие върху цените на яйцата, тъй като над 43 милиона от 58 милиона птици, които са били заклани, за да помогнат за контролиране на разпространението на вируса, са били кокошки носачки. Но производителите на яйца също се борят с високите разходи за фураж, гориво и труд, които допринесоха за нарастващите цени.

Не е ясно колко голямо влияние върху цените могат да имат производителите на яйца, които искат да продават, тъй като в САЩ се произвеждат приблизително 100 милиарда яйца годишно, така че добавянето на още 400 милиона към пазара може да няма голям ефект.

FDA каза, че ще прегледа петицията и ще даде отговор. Но опасенията относно безопасността на храните са това, което ги е накарало да приемат правилото, забраняващо продажбата на яйцата на първо място.

Когато люпилнята за бройлери произвежда яйца, те се държат при малко над 18 градуса по Целзий, докато станат готови за поставяне в инкубатори за излюпване. FDA заявява в своето правило, че яйцата, които ще се използват за храна, трябва да се съхраняват при температури под 7 градуса по Целзий в рамките на 36 часа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg