EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Хакерска атака и превантивен киберудар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Хакерска атака и превантивен киберудар

mail07:10 | 06.02.2013прегледи 391 коментарикоментари 0


Министерството на енергетиката на САЩ е станало обект на хакерска атака. Президентът Барак Обама получи зелена светлина да разрешава превантивни кибератаки, предаде AFP.

След няколко американски медии, министерството на енергетиката на САЩ на свой ред съобщи, че е станало обект на хакерска атака през януари. При кибернападението, извършено в средата на миналия месец, не е била разкрита поверителна информация. Хакерите обаче са публикували информация за служители и подизпълнители на министерството. Няколко водещи американски вестници - "New York Times", "Washington Post" и "Wall Street Journal" - и социалната мрежа Twitter обявиха в последно време, че са станали обект на кибератаки, които бяха приписани на Китай, отбелязва AFP. Президентът на САЩ Барак Обама има законното право да нарежда превантивни кибератаки при заплахи от чужбина и наличие на твърди доказателства, съобщи "New York Times", като се позова на поверителен доклад. Белият дом не разкри подробности, но представител на правителството обясни, че Обама е разработил принципи, въз основа на които да бъдат извършвани такива нападение в съответствие с американската конституция и международното право.
Това е станало в момент, когато Съединените щати изготвят за първи път правила за действие на въоръжените сили и разузнавателните служби в случай на големи кибератаки, отбелязва AFP. Нормативната уредба в тази област, подобно на нападенията с безпилотни самолети, е пазена до голяма степен в тайна. За важното значение, което американските власти придават на киберсигурността, обаче говори фактът, че тя е една от малкото сфери, за които министерството на отбраната повишава своите разходи в условия на драстични съкращения. Според "Washington Post" Пентагонът планира да увеличи чувствително броя на служителите си, които отговарят за киберсигурността, от 900 в момента до 4900. Според официални информации президентът на САЩ е дал само веднъж зелена светлина за кибератаки - срещу Иран и неговите заводи за обогатяване на уран. Тези нападения показаха, че инфраструктурата на една страна може да бъде унищожена без бомбардировки и без саботажи, пише "New York Times".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg