EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Фермерите не очакват добра реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Фермерите не очакват добра реколта

mail16:35 | 15.05.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Перспективите за реколтата от зимна пшеница в САЩ са най-лошите в последните години в основните райони на Великите равнини след тригодишна суша, пише Ройтерс, позовавайки се на фермери и експерти по културите.

"Не знам как да опиша с думи колко е лошо", каза фермерът Гари Милершаски от югозападен Канзас, който е сред най-силно засегнатите от сушата райони. Земеделецът очаква да изостави 85 на сто от декарите си с пшеница, заявявайки, че тазгодишната реколта ще бъде най-ниската в неговата ферма досега. Някои семена, засадени миналата есен, едва са изникнали от изсъхналите и напукани почви.

Исторически слабата реколта от петия износител на пшеница прави света по-уязвим от недостиг, на фона на неясното бъдеще на сделката, позволяваща черноморския износ на зърно от Украйна. Очаква се запасите от пшеница в САЩ да паднат до деветгодишно дъно до юни, а по-малка реколта може да доведе до по-високи цени на хляба и основните храни.

Дъждовете през последната седмица дойдоха твърде късно, за да донесат значителна полза за изостаналата пшеница в западен Канзас, Оклахома и Тексас, което накара някои производители да отпишат част от реколтата си. Още акри могат да бъдат изоставени, преди да започне прибирането на реколтата през юни.

Силните ветрове усложниха проблемите, като изстъргаха допълнително сухите полета в много райони. "Наистина е трагично да се види ерозията, причинена вятъра", казва Джордан Бел, агроном от Тексас.

Канзас и Оклахома са най-големите производители на твърда червена зимна пшеница, най-големият тип пшеница в САЩ, която се мели за брашно за хляб.

Седмичните оценки на състоянието на пшеницата от Министерството на земеделието на САЩ са сред най-лошите за това време на годината, от 1986 г., откакто се водят записи, като по-малко от 30 на сто се смята, че е в добро или отлично състояние.

Въпреки това референтните фючърси на Чикагския борд по търговия върху пшеницата са надолу със 17 на сто от началото на календарната година. Миналата седмица те достигнаха двугодишно дъно. Фючърсите на твърдата червена зимна пшеница са надолу с 6 на сто. Спадът на цените отчасти отразява обилните глобални доставки на пшеница засега, след силната миналогодишна реколта на най-големия световен износител Русия.

Очаква се обаче общото глобално производство на пшеница да бъде по-малко през 2023 г. Световните вносители работят с доставките, оставяйки по-малко поле за грешка тази година, каза Мат Херингтън, анализатор от консултантската фирма "Уърлд перспективс" (World Perspectives). Земеделското министерство на САЩ прогнозира световните запаси от пшеница да паднат до седемгодишно дъно до края на пазарната 2022/23 година.

"Намираме се по същество в повратна точка, при която, ако се сблъскаме с по-големи производствени проблеми някъде - например, тежка суша в Австралия - може да се окажем в момент, в който доставките на пшеница в световен мащаб да започнат да намаляват", посочи Херингтън.

Някои наблюдатели казват, че падащите цени на фючърсите са прикрили сериозността на проблемите с реколтата в САЩ.

"Просто не мисля, че през последните 25 до 30 години сме виждали нещо подобно в южните равнини. Пазарът изглежда не отразява сериозността на това в момента", коментира Майк Шулте, изпълнителен директор на Комисията по пшеница в Оклахома.

Министерството на земеделието на САЩ ще публикува първите си официални прогнози за производството на зимна пшеница в страната за 2023 г. на 12 май.

Ключова неизвестна е колко акра са изоставени или изобщо няма да бъдат ожънати. В Канзас това се случи с 25 процента през годините на засушаване - 1996 и 1989 г., и близо до 50 процента през 1935 г. по време на тежките прашни бури, известник като ерата "Дъст боул" (Dust Bowl).

Междувременно местните мелници са изправени пред още една година на предизвикателства при намирането на пшеницата, необходима за производство на еднородно брашно. Недостигът в южните равнини увеличава необходимостта от силна реколта от твърда червена пролетна пшеница, висококачествен клас, отглеждан в северните равнини и Канада, който мелничарите могат да смесват със зимна пшеница.

Докато се очаква канадските фермери да засадят най-много акра с пшеница от 2021 г. насам, земеделското министерство на САЩ прогнозира, че насажденията с пролетна пшеница в САЩ ще намалеят с 2 на сто спрямо миналата година, а засаждането на пролетна пшеница вече започва бавно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg