EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ съкращава бюджета за мироопазващи операции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ съкращава бюджета за мироопазващи операции

mail17:32 | 26.05.2017прегледи 1467 коментарикоментари 0


Планираното от американското правителство драстично орязване на бюджета заплашва да направи ООН неспособна да осъществява основните си мисии, заяви говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън поиска във вторник водещата световна сила да намали бюджета си за дипломацията и международната помощ с повече от 30 процента в сравнение с предходната година. Орязването достига 60 процента при финансирането, осигурявано от Вашингтон за мироопазващи операции.

Ако предложеният бюджет бъде одобрен, за ООН ще стане невъзможно да продължи да върши основната си работа в полза на мира, развитието, правата на човека и хуманитарната помощ, каза Дюжарик.

САЩ имат най-голям дял във финансирането на ООН, осигурявайки 22 процента от бюджета за функциониране на организация, възлизащ на общо 4,5 милиарда долара, и 28,5 процента от бюджета от 7,9 млрд. долара за операции за поддържане на мира.

Вашингтон смята, че не трябва да финансира повече от 25 процента от разходите за тези операции.

Дюжарик подчерта, че от встъпването си в длъжност през януари новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш е показал воля за реформи и е съвсем наясно с необходимостта от ограничаване на разходите.

Ние обаче се нуждаем от средства, за да изпълняваме дадените ни правомощия, добави той. Ще изчакаме да видим как ще се развие ситуацията, но ще се нуждаем от средства, за да изпълняваме мисията си, каза говорителят, цитиран от ДПА, имайки предвид, че предложеният бюджет може да бъде променен от американския Конгрес.

Бюджетът отразява факта, че средствата не са неограничени, отбеляза в изявление посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, която е на посещение в агенциите на ООН в Турция и Йордания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006