EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Срив на потребителските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Срив на потребителските нагласи

mail14:03 | 19.08.2019прегледи 545 коментарикоментари 0


Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо силно през август, достигайки 7-месечно дъно, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през август до 92,1 пункта от 98,4 пункта през юли и при очаквания за доста по-скромно понижение към 97,0 пункта, като това е най-ниското ниво на индекса от януари 2019-а година.

'Основното впечатление на потребителите от първото намаление на лихвените проценти на Фед от едно десетилетие насам беше, че това се дължи на увеличаване на опасенията за възможна икономическа рецесия“, посочи Ричард Къртин, главен икономист на проучването.

"Потребителите стигнаха до заключението, след решението на Фед ще се наложи те да намалят разходите в очакване на потенциална рецесия“, добави той.

Федералният резерв намали лихвените проценти в края на юли чрез четвърт процент (с 0,25%) като превантивен ход, за да се спре влошаване на икономическото развитие в САЩ в следствие на глобалното икономическо забавяне и търговското напрежение.

Рязкото понижение на потребителските нагласи в началото на август се дължи както на влошаване на очакванията за бъдещата икономическа активност, така и на оценката на американците за текущите икономически условия.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност спадна силно от 90,5 пункта през юли до двегодишно дъно от 82,3 пункта през август, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи от 110,7 пункта до 107,4 пункта, достигайки най-ниско ниво от края на 2016-а година.

Влошаването на потребителските настроения дойде на фона на опасения относно предложеното от Доналд Тръмп увеличение на митата с 10% за допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара, както и мотивите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв.

В същото време едногодишните потребителски инфлационни очаквания се повишиха слабо в началото на настоящия месец до 2,7% от 2,6% през юли, а петгодишните инфлационни очаквания - до 2,6% от 2,5% в края на миналия месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg