EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Силна икономическа активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Силна икономическа активност

mail11:45 | 05.11.2020прегледи 658 коментарикоментари 0


Промишлената активност в САЩ се ускори през октомври до близо двегодишен връх, след като новите поръчки скочиха до най-високото си ниво от близо 17 години на фона на промяна в потребителските разходи в посока на стоки като моторни превозни средства, показват данни от последно проучване на Институт за управление на доставките (ISM).

"Производството се представи добре за трети пореден месец, като търсенето, потреблението и суровините регистрираха растеж, което е показателно при нормален цикъл на експанзия. Докато някои индустриални сектори изпитват трудности, които ще продължат в близко бъдеще, общата производствена общност продължава да надвишава очакванията", заяви Тимоти Фиоре, председател на Комитета за проучване на производствения бизнес на ISM.

Проучването на ISM е последната част от основните икономически данни на САЩ преди президентските избори във вторник. Индекс над нивото от 50 пункта е знак за разширяване на промишленото производството, което представлява 11,3% от американската икономика.

Подиндексът на ISM за нови промишлени поръчки скочи през миналия месец до 67,9 пункта от 60,2 пункта през септември, достигайки най-високо ниво от януари 2004 г.

Солидното представяне на промишлеността допринесе за първото разширяване на заетостта в този сектор от юли 2019 година насам, като съответният ISM подиндекс на заетостта нарасна през октомври 53,2 от 49,6 пункта месец по-рано.

Това вероятно ще подкрепи общото повишаване на новите работни места през октомври, като официалните данни ще бъдат обявени в петък. Според средните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, неселскостопанската трудова заетост вероятно се е увеличила през миналия месец със 700 000, след като през септември бяха разкрити 661 000 работни места. Трябва да се има предвид, че растежът на заетостта се забави рязко през последните месеци след рекордните 4,781 милиона нови работни места през юни.

На този етап са възстановени около 11,5 милиона от 22,2 милиона работни места, които бяха загубени по време на коронавирусната пандемия през пролетта.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit показа доста по-слабо повишаване на промишленият PMI индекс през октомври до 53,4 пункта от 53,2 пункта през септември.

"Производителите на инвестиционни стоки, като например бизнес оборудване и машини, водят промишленият подем, което е знак за нарастващо бизнес доверие и за корпоративни инвестиции. Тревожно е обаче да се види, че производителите на потребителски стоки отчитат отслабен ръст на поръчките, отразяващ нарастващите тревоги, свързани с коронавирусната пандемия. Гледайки напред, много ще зависи от това, до каква степен икономиката може да остане отворена и да функционира на фона на нарастващите случаи на Covid-19 в страната", коментира днешното проучване главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg