EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ с интерес към "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ с интерес към "Набуко"

mail09:20 | 17.11.2011прегледи 867 коментарикоментари 0


САЩ могат да участват във финансирането на проекта за газопровода "Набуко", заяви днес пред медиите специалният пратеник на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, цитиран от ИТАР-ТАСС. "САЩ предлагаха и продължават да предлагат подкрепата си за проекта "Набуко". Ако страните постигнат съгласие за строителството на този тръбопровод, то американската Екс-Им банк
(Ex-Im Bank) може да участва в неговото финансиране", заяви той. "Мненията, че проектът е загубил актуалността си, са неоснователни", допълни Морнингстар.
Дипломатът отбеляза също така, че Вашингтон подкрепя развитието на Южния газов коридор и всички тръбопроводни проекти, включени в него. Избраният маршрут по Южния газов коридор обаче трябва да бъде изгоден от търговска гледна точка, отбеляза Морнингстар. Представителят на САЩ изрази подкрепа и за Транскаспийския газопровод, ако Туркменистан, Азербайджан и Европейският съюз съгласуват условията за изграждането му. "Набуко" трябва да транспортира каспийски газ до Европа и е част от проекта Южен газов коридор заедно с тръбопроводите Турция-Гърция-Италия и Трансадриатическия газопровод. Проектната мощност на "Набуко", който трябва да бъде построен до 2017 година, е 30 млрд. куб. метра газ годишно.


 


Тагове: САЩ, Набуко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg