EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Рязко намаление на незаетите работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Рязко намаление на незаетите работни места

mail17:02 | 06.10.2022прегледи 646 коментарикоментари 0


Броят на незаетите работни места в САЩ намалява рязко през август в сравнение с юли, което е знак, че бизнесът в страната може да ограничи още повече наемането на нови служители и евентуално да охлади хронично високата инфлация. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение на администрацията във Вашингтон.

Работодателите са обявили 10,1 милиона свободни работни места в края на август, което представлява значителен спад от 10 процента спрямо 11,2-те милиона работни позиции, налични през юли. През март в САЩ бяха обявени рекордните почти 11,9 милиона незаети работни места. Съкращенията бележат ръст през август, но въпреки това остават на исторически ниско равнище. Малко повече са американците, напускащи работата си.

Рязкото намаляване на броя на незаетите работни места в САЩ е добра новина за Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, отбелязва АП.

Официални представители на УФР изтъкват, че значителният брой свободни работни места е знак за силно търсене на пазара на труда, което принуждава работодателите редовно да увеличават трудовите възнаграждения, за да привличат нови служители и да задържат тези, които са наели. Това обаче стимулира още повече ръста на инфлацията.

УФР се надява, че чрез повишаването на основните лихвени проценти ще охлади намеренията на работодателите да наемат нови служители, защото поскъпването на капитала ще забави икономическата активност на фирмите. При по-малко свободни работни позиции на пазара на труда компаниите няма да бъдат принудени да увеличават заплатите, за за задържат служителите си. Това от своя страна би ограничило нарастването на инфлацията, тъй като обемът на парите в обращение ще бъде ограничен.

Днешните данни бяха огласени в навечерието на ключовия доклад за работните места и безработицата в САЩ, който е планирано да бъде огласен в петък. Прогнозите на икономисти са, че той ще покаже, че работодателите в САЩ са разкрили още 250 хиляди работни места през септември, а безработицата в страната за втори пореден месец остава на ниво от 3,7 процента, отбелязва АП.


Тагове: САЩ, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg