EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Ръст в продажбите на дребно

mail09:35 | 16.10.2017прегледи 6967 коментарикоментари 0


Според Министерството на търговията на САЩ продажбите на дребно в страната нараснаха през септември с 1,6% на месечна база. Нарастването на търговията на дребно се дължеше в най-голяма степен на скок с цели 3,6% на продажбите на моторни превозни средства и на части за тях. По-рано този месец автомобилните производители отчетоха по-силно повишаване на техните продажби в началото на есента, отчасти поради факта, че потребителите бяха принудени да подменят досегашните си автомобили и камиони, които бяха повредени от ураганите "Харви" и "Ирма", ударили сериозно щатите Тексас и Флорида в края на август и началото на септември.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се повишиха през септември с 1,0% на месечна база при осреднени очаквания за растеж с 0,9% и след повишение с 0,5% през август (добра възходяща ревизия от предишна оценка за нарастване с 0,2%). Подкрепа за увеличените обороти при търговията на дребно през септември оказаха и цените на бензина, които също нараснаха съществено в следствие на двете природни бедствия, като потребителските разходи в бензиностанциите се повишиха с цели 5,8% - най-солиден техен ръст от февруари 2013-а година.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха с 0,4%, оправдавайки по този начин средните прогнози. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като потребителските разходи формират около 70% от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света, а самите продажби на дребно представляват около една трета от тези разходи.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през септември с 0,5% спрямо август, когато се повиши с 0,4%.

Основен двигател на инфлацията през септември бяха цените на бензина, които скочиха в рамките на месец с цели 13,1% в резултат на урагана "Харви", причинил временно преустановяване на дейността на редица петролни рафинерии в щата Тексас. Това представлява най-здравото повишение на цените на бензина от юни 2009-а година насам.

На годишна база американската инфлация се ускори рязко през септември до 2,2% от 1,9% през август, но при осреднената прогноза на финансовите пазари за растеж с 2,3 на сто.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg